Wetenschap - 1 januari 1970

Bewezen: hengelen is echt dure hobby

Sportvissers in Nederland geven samen jaarlijks 725 miljoen euro uit aan hun hobby, blijkt uit een studie van het LEI op basis van cijfers van het NIPO. Dat bedrag is hoger dan de jaarlijkse omzet van de commerciële visvangst.

Dat huisvaders hun hobby serieus nemen, weet menigeen uit ervaring. Maar dat ze zoveel uitgeven aan hengels, aas, bootjes, visvakanties en wat er al niet meer komt kijken bij het hengelen, verbaasde ook de onderzoekers van het LEI die voor het eerst een inventarisatie maakten van de economische waarde van de sportvisserij. Ze maakten daarbij gebruik van cijfers van het NIPO.

Daaruit blijkt dat er 1,7 miljoen sportvissers in Nederland zijn die samen jaarlijks 725 miljoen euro uitgeven aan de hengelarij. Die omzet leidt tot een werkgelegenheid van ruim drieduizend mensjaren. Flinke bedragen, temeer als je bedenkt dat de omzet van de commerciƫle visvangst in 2002 een kleine vierhonderd miljoen was. Samen met de visverwerkende industrie is de omzet van de commerciƫle visserij anderhalf miljard per jaar. Ir Jan Willem de Wilde, projectleider, geeft aan dat de cijfers van het NIPO hoger zijn dan die uit andere bronnen. Wel is zeker dat de meeste vissers man zijn, ongeveer een derde ook op zee vist, en, saillant detail, 35 procent geen visacte heeft. / JT