Wetenschap - 25 april 2002

Bevrijdingsfeest: even nadenken tijdens het dansen

Het programma van het bevrijdingsfestival op 5 mei brengt weer veel vrolijke muziek naast het defil? voor oud-strijders. Ieder jaar doen er veel studenten mee in de organisatie. Wb sprak twee studenten over hun inbreng en bekeek het programma. Een voorbeschouwing.

Ze vond het jammer dat dit jaar het podium met klassieke muziek niet door zou gaan en is dus zelf wat gaan bedenken. Nu komt er een Plein der Muzen met cabaret, dans, po?zie en muziek op het Juniusplein. Anika de Mul: "Ik heb bewust mijn studieplanning aangepast aan mijn activiteiten voor het bevrijdingsfestival. Ik ben er nu twee tot drie dagen per week mee bezig. We moeten nog dingen knutselen bijvoorbeeld."

De vierdejaarsstudente, die vorig jaar als lid van de Commissie Algemene Introductiedagen het straatfestival organiseerde, vertelt dat ze de artiesten hebben gevraagd iets te doen met het thema, vrijheid luistert nauw. "Het bevrijdingsfeest is toch niet zomaar een muziekfestival. Doordat de artiesten iets over vrijheid doen en door het defil? krijgen mensen toch wel iets van 5 mei mee", denkt De Mul.

Student Bodem Water Atmosfeer Peter den Hond is co?rdinator van Tussen Kunst & Beatz, ??n van de feestjes die in de plaats zijn gekomen van de dancetent. Hij geeft toe dat het moeilijk is om het thema over te brengen. "Het thema heeft mij als bezoeker ook nooit zo bereikt. Maar middels spandoeken met one-liners en een groot beschilderd doek van kunstenaar Ferry Diepenbach hopen we dat mensen tijdens het dansen er toch even over na gaan denken."

Te dansen valt er in ieder geval genoeg. Het populaire muziekprogramma op de Markt, met onder andere Twarres en Brainpower, wordt afgesloten met dj's Wipneus en Pim. Op het Salverdaplein is het weer een smeltkroes van aanstekelijke muziek met als hoogtepunt de Malinese gitaarvirtuoos Habib Koit? & Bambada. En op Kabaal am Gemaal op het parkeerterrein bij de Edah kun je bijvoorbeeld rondhopsen op ska of de motorpunk van Peter Pan Speedrock. Languit in het gras liggen doe je het best in het Torckpark. Kunstenaarsgroep De Waterlanders maakt dit met muziek en acts tot een aangename verpozing. | Y.d.H.