Nieuws - 29 november 2012

Beven in Nieuw-Zeeland

Wie? Dick van den Hoogen, vijfdejaars MSc student Biotechnologie
Wat? Stageproject bij Plant & Food Research, een onderzoeks­instituut voor agrarische gewassen.
Waar? Christchurch, Nieuw-Zeeland

28-Dick-zwembad.jpg
Mijn wens was om naar het buitenland te gaan - het liefst zo ver weg mogelijk. Veel verder dan Nieuw-Zeeland kun je niet en ik wilde er graag heen. Ik kwam terecht in Christchurch, waar begin 2011 zware aardbevingen zijn geweest. Daar had ik niet over nagedacht toen ik ging, maar mijn huisgenoot liet het zien toen ze me ophaalde. Het centrum was afgesloten, omdat veel gebouwen op instorten staan.
Tijdens mijn verblijf heb ik zelf ook serieuze aardbevingen meegemaakt. De eerste keer wist ik niet wat me overkwam- een beving van 5.8 op de schaal van Richter. Op dat moment was ik alleen thuis, aan het stofzuigen. Gelukkig woonde ik in een houten huis dat niet snel instort. De stenen schoorsteen was al bij een eerdere aardbeving gesneuveld. Omdat de schrik me na afloop goed in de benen zat, ging ik er met de fiets op uit. Maar er bleken nog flink wat naschokken te komen. Het asfalt bewoog onder mijn wielen, autoalarmen gingen af, straatlantaarns schudden heen en weer en uiteindelijk heb ik maar een veilige plek gezocht in de berm.
Tegenover dat alles staat dat Nieuw-Zeeland ontzettend mooi is. Na mijn stage heb ik met de auto op het Noordereiland rondgereisd. Het liefst ging ik naar afgelegen, uitgestorven gebieden waar de Lonely Planet weinig over te vertellen had. Vooral het gebied met vulkanen en geothermische verschijnselen vond ik indrukwekkend. Ik heb sowieso veel buiten gedaan, zoals wandelen en fietsen. Dat was tof, zeker na een stage vol labwerk.
Voor mijn project werkte ik aan de ontwikkeling van een nieuwe transformatiemethode voor aardappels. Ik heb alleen niet één aardappel gezien, omdat ik veel in het lab zat. Ik mocht mijn eigen gang gaan, maar kon bij veel mensen terecht voor vragen. De mensen zijn er sowieso veel relaxter, behulpzamer en vriendelijker.