Organisatie - 1 januari 1970

Beurzen voor studenten uit rampgebied

Wageningen UR gaat beurzen geven aan studenten uit de landen die zijn getroffen door de tsunami. Verder gaat een commissie onder voorzitterschap van IAC-directeur Bram Huijsman onderzoeken of Wageningse kennis van nut kan zijn bij de wederopbouw van de rampgebieden. Studenten uit de getroffen gebieden die naar huis willen kunnen bovendien een vergoeding krijgen voor reis- en verblijfkosten.

Dat heeft de raad van bestuur vorige week besloten. Gekwalificeerde studenten uit de getroffen landen kunnen een beurs krijgen om in Wageningen een Masteropleiding te volgen. 'Wij zijn niet de organisatie om geld te geven', licht bestuursvoorzitter Dijkhuizen toe. 'We hebben besloten dat wij ons willen concentreren op onze core-business, het leveren van kennis. Daarom hebben we een werkgroep gevraagd om in kaart te brengen hoe wij met onze expertise een bijdrage kunnen leveren aan de wederopbouw.' Bram Huijsman verwacht volgende week een inventarisatie klaar te hebben. Hij heeft uit verschillenden kenniseenheden voorstellen ontvangen.
Onder de slachtoffers van de ramp zijn voor zover bekend geen studenten of medewerkers van Wageningen UR. A&F medewerker Walter van Doorn was tijdens de ramp wel op het strand van het Thaise eiland Kho Phi Phi. Hij beleefde hachelijke momenten, maar heeft de vloedgolf overleefd. Van Doorn was op onbetaald verlof en werkte tijdelijk voor een Thaise universiteit. Een student die op tweede kerstdag vlakbij het rampgebied op Sri Lanka was, is inmiddels weer terug in Nederland. Onderzoekster rampenstudies, dr Thea Hilhorst, en studente Marijgje Wijers zijn na de ramp afgereisd naar het getroffen eiland.
Een aantal Wageningse studentenverenigingen wil geld in gaan zamelen voor de slachtoffers. Zij willen op woensdag 26 januari, precies een maand na de ramp, een kring van mensen vormen rond het centrum van Wageningen. Zo willen zij duidelijk maken dat Wageningen de slachtoffers van de zeebeving in Azië en Afrika wil omarmen. De actie wordt georganiseerd door de studievereniging voor internationaal land- en watermanagement Nitocra, studentenvakbond WSO en de universiteit.
De studentenverenigingen SSR-W, KSV St. Franciscus en Ceres sluiten zich aan bij de actie. Ze zijn druk bezig om aansluitend aan de menselijke keten in verschillende Wageningse cafés bands gratis op te laten treden. Bezoekers kunnen hiervoor passe-partouts kopen, waarvan de opbrengst naar giro 555 gaat. ‘We willen laten zien dat studenten niet alleen bier drinken maar ook maatschappelijk betrokken zijn,’ aldus Joran Klingman van KSV. Jongerenvereniging Unitas heeft van de goa-tranceparty op 22 januari een benefiet gemaakt. Goa-trance is afkomstig uit India. / KV en YdH

Zie ook 'Scriptie over verdronken kust', het commentaar op de pagina wetenschap, Wispr en het debat.