Wetenschap
Voeding

‘Betrek bedrijven bij duurzame ontwikkeling’

Ertharin Cousin, voormalig directeur van het United Nations World Food Programme, wil de ‘food deserts’ bestrijden, zowel in ontwikkelingslanden als de VS. Belangrijk daarbij is de samenwerking tussen regeringen en bedrijven. Deel 3 in de serie over de aanstaande SDG-conferentie in Wageningen.
Albert Sikkema

©Ertharin Cousin

Hoe ben je betrokken bij het realiseren van de SDG-doelen, in het bijzonder Zero Hunger?

‘Als directeur van het World Food Programme van de VN hielpen we elk jaar 80 miljoen mensen hun toegang tot voedsel te vergroten. Nu ben ik docent, onder meer op Stanford University, en is mijn rol die van informatiemakelaar. Ik werk aan politieke vraagstukken en interventiemogelijkheden om duurzame ontwikkeling en duurzame voedselsystemen te creëren. Belangrijk aspect daarbij is dat het bedrijfsleven ook interesse heeft in het realiseren van duurzame ontwikkeling.’

Welke concrete acties zijn volgens jou cruciaal om de SDG-doelen te bereiken?

‘Ik zie een sleutelrol voor gemeenschappelijke acties. Je hebt alle partijen nodig bij duurzame ontwikkeling: de lokale community, lokale en nationale bestuurders, internationale organisaties, bedrijven, wetenschappers en de ontwikkelings-NGO’s. En dit geldt niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in landen als de Verenigde Staten. In mijn land zijn er ook gemeenschappen die geen toegang hebben tot gezond voedsel. Ze leven in ‘food deserts’. Soms is gezond voedsel wel beschikbaar maar onbetaalbaar voor zo’n gemeenschap. Bovendien kennen mensen niet altijd het verschil tussen gezond en ongezond voedsel, dus ook educatie is een belangrijk aspect om duurzame voedselsystemen te realiseren.’

‘Een mooi voorbeeld van gemeenschappelijke actie is een project van het Nederlandse bedrijf DSM in Rwanda. DSM is een fabriek gestart voor zeer voedzame kindervoeding op basis van mais. Dat is een gemeenschappelijke inspanning van DSM, de regering van Rwanda, donoren (waaronder Nederland) en een verbond van 10.000 kleinschalige boeren die de mais verbouwen. Het project komt dus ten goede aan het bedrijf DSM, kinderen die gezonde voeding krijgen en lokale boeren die het produceren. Dit is wat je met gemeenschappelijke actie kunt bereiken.’

WUR houdt op 30 en 31 augustus de internationale SDG-conferentie in Wageningen om na te gaan hoe we de sustainable development goals van de Verenigde Naties kunnen realiseren. Gearriveerde en jonge sprekers uit binnen- en buitenland houden toespraken en volgen workshops. Wat streven die honderden deelnemers concreet na?

Lees meer:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.