Nieuws - 11 februari 2014

Betonpaviljoen op de campus

tekst:
Roelof Kleis

Op een wat afgelegen plek op de campus is vorige week het betonpaviljoen Batara van Anne Holtrop geplaatst. Een logistiek zware klus; Batara is met voorsprong het grootste kunstwerk op de campus.

Batara is Arabisch voor ‘uithakken’, een manier van bouwen. De Amsterdammer Holtrop is architect-kunstenaar. Batara werd gemaakt voor de jongste editie van Beelden op de Berg, dat afgelopen zomer in het Belmonte Arboretum plaatsvond. Het thema van die expositie was ‘authenticiteit en manipulatie’. Batara staat bij de vijver achter Zodiac. Een plek op de campus waar niet zoveel mensen komen.

Maar volgens Ad van der Have (Facilitair Bedrijf) is het wel een focuspunt. ‘De kunstroute is opgespannen tussen twee hoogtepunten: aan de westkant is dat dit werk en aan de oostkant bij Atlas is dat het stalen Liggend Teken van Norman Dilworth. Dat komt trouwens ook van Beelden op de Berg, maar dan de editie van 1993. De route is daarmee min of meer af, alhoewel er nog wel meer werken bij kunnen.’

batara3.jpg

Holtrop let zich voor Batara inspireren door een bezoek aan de beroemde grafmonumenten van Petra in Jordanie. Elk monument in deze dodenstad is op een andere manier uit steen gehouwen. Holtrop besloot een 'paviljoen' van grillig gevormde muurdelen te bouwen. De muurdelen zijn opgetrokken van schuimbeton dat is gegoten in kuilen in de grond. Het geheel is een grotachtige constructie.