Organisatie - 11 februari 2014

Betonpaviljoen op de campus

tekst:
Roelof Kleis
4

Op een wat afgelegen plek op de campus is vorige week het betonpaviljoen Batara van Anne Holtrop geplaatst. Een logistiek zware klus; Batara is met voorsprong het grootste kunstwerk op de campus.

Batara is Arabisch voor ‘uithakken’, een manier van bouwen. De Amsterdammer Holtrop is architect-kunstenaar. Batara werd gemaakt voor de jongste editie van Beelden op de Berg, dat afgelopen zomer in het Belmonte Arboretum plaatsvond. Het thema van die expositie was ‘authenticiteit en manipulatie’. Batara staat bij de vijver achter Zodiac. Een plek op de campus waar niet zoveel mensen komen.

Maar volgens Ad van der Have (Facilitair Bedrijf) is het wel een focuspunt. ‘De kunstroute is opgespannen tussen twee hoogtepunten: aan de westkant is dat dit werk en aan de oostkant bij Atlas is dat het stalen Liggend Teken van Norman Dilworth. Dat komt trouwens ook van Beelden op de Berg, maar dan de editie van 1993. De route is daarmee min of meer af, alhoewel er nog wel meer werken bij kunnen.’

batara3.jpg

Holtrop let zich voor Batara inspireren door een bezoek aan de beroemde grafmonumenten van Petra in Jordanie. Elk monument in deze dodenstad is op een andere manier uit steen gehouwen. Holtrop besloot een 'paviljoen' van grillig gevormde muurdelen te bouwen. De muurdelen zijn opgetrokken van schuimbeton dat is gegoten in kuilen in de grond. Het geheel is een grotachtige constructie. 

Re:acties 4

 • roelof kleis

  #aardrijkskunde: oeps, snel aangepast

  Reageer
 • Grillmeister

  Een goede beschutte plek voor het houden van een barbeque. Met de mogelijkheid tot een verfrissende duik in de vijver om het af te sluiten.

  Reageer
 • Aardrijkskunde?

  Hoe zat dat ook al weer met oost en west?

  Reageer
 • betonboer

  Als men toch wil investeren in meer beton de campus, zorg dan voor rechte logische paden tussen de gebouwen. Op sommige plaatsen moet je nu bochten maken van 90 graden of meer.


  Gaat de voorkeur uit naar meer 'kunst': voor de helft van het geld wil ik ook wel wat beton storten en hier wat in hakken

  Reageer
  • E

   Meneer betonboer is wel erg kortzichtig zonder een goed beargumenteerde stelling. leuk dat u ook een mening heeft en dit kan storten in een openbaar platform. Stort meneer betonboer toch nog iets. proficiat.

   Rechte logische paden passen ook helemaal in de kortzichtigheid van de visie. Wat dat betreft ook erg consequent in uw identiteit. Gelukkig zijn er ook andere entiteiten op deze wereld, die houden van rondzwerven, en niet in enkel rechtlijnige paden denken.

  • Edgar Vos

   @betonboer Je mag op het gras lopen hoor [geruststellende toon]


Re:ageer