Nieuws - 5 september 2002

Betere voedselcontrole levert meer consumentenonrust

Betere voedselcontrole levert meer consumentenonrust

De berichten over hormonen en antibiotica in vlees, bestrijdingsmiddelen in groenten en dioxines in eieren hebben iets dubbels. Ze bestaan bij de gratie van steeds beter onderzoeksmethoden voor voedselveiligheid, maar geven consumenten wel het idee dat er steeds meer mis is met hun voedsel. Dat zei Rikiltdirecteur dr. Kees de Gooijer tijdens de opening van het academisch jaar.

De meetapparatuur van onderzoekers worden steeds gevoeliger, aldus De Gooijer. "Waren we in 1990 gewend aan concentraties in de orde van grootte van milligram per kilogram, vandaag de dag is dat microgram per kilogram. Tevens werken wetenschapper continu aan tests voor nieuwe stoffen, en bovendien kunnen we steeds meer monsters tegelijk analyseren. Vroeger zagen we weinig, dus waren er maar weinig berichten in de pers, dus hadden consumenten vertrouwen in het voedsel. Tegenwoordig meten we beter, vinden we vaker iets, zijn er meer berichten in de pers, dus is het vertrouwen laag."

En het wordt misschien nog erger, voorziet De Gooijer. Nu berusten de normen voor wat nog concentraties van stoffen nog op effectonderzoek bij ratten. Maar die methode behoort door de opmars van de DNA-chip, proteomics en metabolomics straks tot het verleden, en zullen we veel nauwkeuriger en strenger normen hebben. Onderzoekers zullen dan nog vaker alarm slaan.

Uiteindelijk verder zal het mogelijk zijn de effecten van stoffen in de voeding te berekenen voor verschillende individuele DNA-types. "Zonder een goede communicatie gaat dat niet lukken. Als we zoiets willen gaan ontwikkelen moet er vanaf het begin interactie zijn met de gamma-wetenschappers en de samenleving. Maar daar zijn we in Wageningen goed voor toegerust."

Dat zijn problemen voor later. Op dit moment ligt De Gooijer wakker van concreter problemen. Rikilt heeft nu al problemen aan mensen te komen, en als De Gooijer kijkt naar de inschrijven voor de chemisch-analytische HBO's, dan voorziet hij grote problemen. Gelukkig is de situatie voor academici beter, al moet Rikilt die wel eerst verder opleiden. "Nu we de masteropleiding Voedselveiligheid hebben gaat dat veranderen. Rikilt verwelkomt de studenten volgend jaar graag voor een stage." | W.K.