Nieuws - 25 november 2010

Betere agressietest voor rashonden

De huidige test om agressieve honden uit te sluiten van fokprogramma’s werkt maar in 33% van de gevallen. Door extra test-elementen toe te voegen, ontdek je mogelijk meer bijtgrage honden die nu over het hoofd worden gezien.

Hond_Agressietest_Kunsthand_MAG-test_Rottweiler.jpg
Dat concludeert de Wageningse dieronderzoeker Joanne van der Borg deze maand in het vakblad Applied Animal Behaviour Science. Ze onderzocht of de test voor rashonden in staat is honden met een verhoogd bijtrisico voor mensen te identificeren. Die test wordt gebruikt door de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland, de overkoepelende organisatie die ook de stamboeken voor rashonden regelt.
 
Bijtverleden
De MAG-test (maatschappelijk aanvaardbaar gedrag) bestaat uit zestien onderdelen waarmee fokkers overmatige angst of overmatige agressie bij hun fokdieren kunnen bepalen. Van der Borg deed tests bij 345 honden. Ze vergeleek de uitkomsten van deze test met de rapportage van de eigenaars over het ‘bijtverleden’ van hun hond. Uit dat onderzoek concludeert ze dat de huidige test slechts 33 procent van de honden met een bijtverleden detecteert. Honden zonder bijtverleden blijken in zeven procent van de gevallen toch als agressief te worden bestempeld door de test.
 
 
Nephond
Van der Borg adviseert drie extra testonderdelen toe te voegen om de gevoeligheid van de test te verbeteren. In samenspraak met de Raad van Beheer heeft ze inmiddels een testonderdeel ontwikkeld om de agressie bij de voerbak te meten. Ook verbeterde ze de meting van agressie ten opzichte van andere honden, door gebruik te maken van een nephond.
 
Asiel
Door het gedrag van de honden uitgebreider te testen, kunnen fokkers een gedetailleerder gedragsprofiel van fokouders geven. De verbeterde test is niet alleen geschikt voor rashonden die tot 2009 op de ‘pitbull-lijst’ van agressieve dieren stonden, zoals de Mastino Napolitano en de American Straffordshire terrier. Hij is ook geschikt om honden uit het asiel te beoordelen. Daarnaast zouden gedragstherapeuten op basis van deze test beter in staat zijn een behandelplan voor probleemhonden op te stellen.