Nieuws - 25 februari 2016

Bestuurders moeten duidelijker declareren

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Onderwijsinstellingen moeten meer inzicht geven in het declaratiegedrag van hun bestuurders. Die conclusie trekt minister van OCW, Jet Bussenmaker naar aanleiding van een rapport dat de Onderwijsinspectie vandaag heeft gepubliceerd.

Foto: Steven Depolo

De inspectie heeft de afgelopen maanden het declaratiegedrag van de besturen alle universiteiten hogescholen onderzocht. Aanleiding was een verhaal van RTL-nieuws over dubieuze declaraties. Denk aan een auto met chauffeur, vliegtickets in businessclass, of peperdure bureaustoelen.

Bij vier hogescholen en vier universiteiten zijn in 2014 fouten in de declaraties vastgesteld, blijkt uit het inspectierapport. Daar werden de interne regels van de onderwijsinstelling met de voeten getreden. Ook golden er soms andere regels voor bestuurders dan voor de rest van de organisatie. Wageningen UR wordt niet genoemd in het rapport.

Verder blijken er grote verschillen tussen onderwijsbestuurders te zijn. De een declareert helemaal niets, de ander declareert 91 duizend euro. Dat kan eigenlijk niet, vinden de inspecteurs. Er moet meer duidelijkheid komen. Nu is het soms gissen wat de onderwijsinstellingen precies vergoeden voor hun bestuurders en ook kan de Onderwijsinspectie niet zomaar zien of alle declaraties terecht zijn: de administratie is overal anders.

Hogescholen en universiteiten hebben de minister meer helderheid over de declaraties beloofd evenals het invoeren van gezamenlijke regels. In 2018 zal de inspectie kijken of ze zich aan die regels houden.