Student - February 11, 2016

Disputes commission hears students and uni

Text:
Linda van der Nat

On 4 February, Wageningen University and the Student Council faced one another in front of the National Disputes Commission. The issue: whether the Student Council was being unreasonable in rejecting the university’s proposed new FOS scheme.

Studentenraad en College van Bestuur bij Landelijke Geschillencommissie

Photo: Linda van der Nat

The Executive Board and Student Council have been arguing for months about the size of the Financial Compensation for Students (FOS), intended for students on committees. Wageningen UR has offered 320 euros a month, but the Student Council thinks this is not enough. There will no longer be a supplementary grant in the new scheme and the council fears that this will affect the number of students willing to spend a year doing committee work.

Another disputed issue is the public transport payments for social science Master’s students. The university does not want to compensate them for their public transport pass in the second year. The Student Council says that is not fair as students doing a recognized two-year Master’s do get that compensation. The commission seemed to support the Student Council’s position. ‘In the old situation, you gave these students the basic grant as compensation,’ said the chairman to the rector, Arthur Mol. ‘So it will be cheaper for you if you now just pay for the public transport pass instead.’

Its ruling is expected in March.

Read more:

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 43 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 3

 • Gerben

  Is het een idee om vanuit de verenigingen die daar behoefte aan hebben een deel van het verenigingsbudget toe te leggen op bestuursverlichting? Zo betrek je de leden/studenten zelf bij het financieren van hun besturen.

  het lijkt nu vooral gebekvecht om die arme studentbestuurders van hun dagelijkse boterham te voorzien, in plaats van de discussie om de financiële ondersteuning voor gemiste studie-uren. Prioriteiten stellen is een integraal onderdeel van een geslaagd/leerzaam bestuursjaar.

 • Doe even normaal

  Het is echt compleet belachelijk dat je verwacht dat de universiteit jouw jaartje bestuur van een een zuipclubje gaat financieren. Dit heeft helemaal niets te maken met onderwijs en is niet iets waar de universiteit iets mee van doen heeft. Al helemaal niet in een tijd van bezuinigingen en het wegvallen van de basisbeurs. En dat deze verenigingen zo veel bijdragen aan de kwaliteit van het studentenleven is gewoon niet waar. De overgrote meerderheid van de studenten zit niet bij een studentenvereniging, en zelfs al was dat het geval: de universiteit is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van jouw studentenleven. Dat ben je zelf. De universiteit is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs.

  • Man man man

   He knor, je hebt de zaak nog niet zo door.

  • noujaa zeg

   Een heel groot gedeelte van de FOS gaat naar studie- en sportverenigingen. Niet die "zuipclubjes"waar je het zo mooi over hebt. Beide spelen wel degelijk een grote rol voor het Wageningse studentenleven en dragen ook zeker bij aan de kwaliteit van het onderwijs. De universiteit mag dus zeker een verantwoordelijkheid nemen in het (financieel) ondersteunen hiervan. Zeer kortzichtige reactie.

 • Eeuwige student

  Oh ja, het is wel redelijk dat er gewoon collegegeld betaald moet worden terwijl je een jaar lang de universiteit niet van binnen ziet? En natuurlijk doe je geen bestuursjaar om geld mee te verdienen, maar je moet toch ook eten, je huur/collegegeld betalen, en doorgaans kost een bestuursjaar veel meer dan een standaard jaar studeren.

  Juist deze (fulltime) besturen ervoor zorgen dat de kwaliteit van het studentenleven in Wageningen enorm erop vooruit gaat, want vanuit de stad Wageningen is er niets.. dit mag best wat meer gewaardeerd worden door de universiteit die hierdoor altijd goed scored bij de student-tevredenheid enquêtes.

  • Eeuwige student

   *zorgen ervoor..

   Excuses, toch iets te diep in het glaasje gekeken tijdens de VrijMiBo.


Re:act