Organisatie - 23 juni 2010

Bestuur en medezeggenschap onderhandelen over fusie VHL

Raad van bestuur legt zich niet vast over Diermanagement. Larenstein wil eigen college van bestuur.

Velpse studenten doen practicum op landgoed Larenstein.
De raad van bestuur van Wageningen UR en de medezeggenschapraden van Van Hall en Larenstein lijken nader tot elkaar te komen. De partijen voeren besprekingen over een volledige fusie tot één hogeschool Van Hall Larenstein.
De medezeggenschapsraad (MR) van Van Hall in Leeuwarden houdt wel vast aan de eis om de opleiding Diermanagement voor een aantal jaren exclusief in Leeuwarden te houden. De MR van Larenstein wil een eigen college van bestuur en de raad weigert bovendien een concessie te doen over het landgoed in Velp.
Vorige week dinsdag spraken de raad van bestuur (RvB) van Wageningen UR met vertegenwoordigers van beide medezeggenschapsraden in  Zwolle over een instellingenfusie. Beide partijen spreken van positieve en constructieve besprekingen.
Stafdiensten
Van Hall wil alleen instemmen met een instellingenfusie als aan 22 voorwaarden wordt voldaan. Over 18 voorwaarden werden de RvB en de MR van Van Hall het min of meer eens, zegt voorzitter Hans Bezuijen van de MR van Van Hall. Een belangrijke voorwaarde, dat beide hogescholen een evenredige verdeling van stafdiensten krijgen, is gehonoreerd.
Aanvankelijk eiste de MR dat de opleiding Diermanagement tien jaar lang exclusief in de Friese hoofdstad zou blijven. Die eis is inmiddels verlaagd naar vijf jaar. De raad van bestuur neemt geen maatregelen die de positie van de opleiding in Leeuwarden verzwakken, maar zich niet wil vastleggen.
Daarnaast wil de medezeggenschap een eigen directeur voor de locatie Leeuwarden, die mede benoemd wordt door een lid van de MR. Deze eis willen de Wageningse bestuurders niet inwilligen.
Ook Larenstein heeft een eisenpakket geformuleerd. Een voorwaarde van de MR Larenstein is dat de hogeschool een eigen college van bestuur  krijgt. 'Dat moet primair voor onze belangen opkomen', aldus MR-voorzitter Dennis de Jager van Larenstein. 'Dijkhuizen heeft nu twee petten op. Behalve die van het college van bestuur van VHL, ook die van de raad van bestuur van Wageningen UR.' Een andere eis, de garantie dat het landgoed in Velp in bezit blijft van de hogeschool, staat los van een fusie, vindt de raad van bestuur  Woordvoerder Simon Vink: 'Er ligt geen plan het landgoed af te stoten. Iedereen ziet dat het een nuttig asset kan zijn. Maar je moet als hogeschool de kosten ervan wel kunnen dragen.'
Ontslagdreiging
Opmerkelijk is punt 17 in het eisenlijstje van de Friese medezeggenschap. 'Het CvB zegt toe dat VHL niet een organisatie is waar mensen met een tegendraadse mening door dreiging en intimidatie worden aangepakt.' Die claim is opgenomen omdat twee medewerkers zijn geïntimideerd.
Opleidingsdirecteur Hans Hardus heeft een spreekverbod gekregen nadat hij niet enthousiast genoeg zou zijn over het plan VHL Vooruit. Een medewerker van Financiën is gedreigd met ontslag omdat hij buiten zijn leidinggevende om financiële cijfers heeft verspreid.