Nieuws - 18 oktober 2013

Beste landbouwuniversiteit ter wereld

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen staat op nummer 1 in de National Taiwan University Ranking van landbouwuniversiteiten, net voor UC Davis en Cornell. Vorig jaar stond ze nog op de tweede plek. Een gestaag toenemend aantal publicaties en citaties leidt dit jaar tot de toppositie.

De toppositie in de categorie landbouw is een optelsom van drie wetenschapsgebieden: landbouwwetenschappen, milieuwetenschappen en plantaardig/dierlijk onderzoek. Bij landbouw scoort Wageningen het hoogste, in de andere twee categorieën staat ze derde in de wereld. Bij elkaar opgeteld leidt dat tot de hoogste score in dit specifieke veld.

Wageningen haalt dit jaar 94 punten (op maximum van 100), tegen 87 punten vorig jaar. De Taiwanezen hebben meer tijdschriften meegenomen bij de bepaling van de publicatiescore, zegt informatiespecialist Wouter Gerritsma. ‘Dus als je cijferlijst niet stijgt, doe je iets niet goed. Maar de Wageningers hebben ook meer artikelen geschreven, waardoor we harder stijgen dan de andere twee toppers.’

De Taiwan Ranking is minder belangrijk dan die van Times Higher Education die eerder deze maand uitkwam, maar zeker zo interessant voor Wageningen. De Taiwanese ranking kijkt puur naar de wetenschappelijke prestaties, zoals het aantal publicaties en citaties van de afgelopen 11 jaar, de H-index van de onderzoekers en de hoeveelheid highly cited papers. Daarin scoort de universiteit altijd goed. De andere ranglijsten wegen ook nobelprijzen, de reputatie en het oordeel van de arbeidsmarkt mee. Dan scoort Wageningen altijd wat minder dan de bekende topuniversiteiten in de wereld. Bovendien maakt de Times Higher geen landbouw-ranglijst, maar de veel bredere rubriek ‘life sciences’. Dan staat Wageningen op plek 22.

Bij de Wageningse cijfers tellen de publicaties en citaties van DLO ook mee. ‘Dat scheelt, zonder DLO zou de universiteit het veel slechter doen’, zegt Gerritsma. ‘DLO-ers schrijven minder artikelen, maar wel met een hogere impact.’ Ondanks de koppositie heeft Gerritsma nog wel een wens. ‘We zijn heel beroemd binnen ons domein, maar daarbuiten moet onze naamsbekendheid beter.’