Nieuws - 14 januari 2011

Besmettingsgevaar

De Mexicaanse Griep is back in business. Maar het is niet H1N1 alleen dat als virus in ons midden is.

Bij_de_buren_YK.jpg
 
In Groningen, daar was het schrikken de afgelopen maanden. In het universiteitsblad lezen we dat er geruchten waren van een heuse hiv-epidemie in de stad. Het virus zou zich via een wellustig Leids lichaam naar het hoge Noorden hebben verplaatst om zich te vestigen in het lichaam van een Vindicat-lid. En dan, ja, dàn heb je de poppen aan het dansen. De roddel bleek zich echter sneller te verspreiden dan het virus. Van het hiv bleek niemand besmet; van de ongegronde feiten iedereen. 'Kletskoek', reageert Vindicat-bestuurslid Meta van Lanschot.
 
Ook lekker kletsen en minstens zo viraal is de Studiemarathon, die volgende week gehouden wordt in Utrecht, Amsterdam en Groningen. Maandagochtend wordt de marathon afgetrapt in de Domstad. De hele dag en nacht door zullen docenten en studenten college geven om de politiek te laten zien hoe mooi het hoger onderwijs in Nederland momenteel is. 'Op universiteiten heerst nu nog een klimaat waarin studenten vaak in kleine groepen uitdagend onderwijs krijgen van inspirerende docenten. Maar als de plannen van het kabinet doorgaan, kunnen we dat straks wel vergeten', zegt initiatiefnemer Max Patelski. Onder meer Jacqueline Cramer en Robbert Dijkgraaf sieren de line-up.
 
In Tilburg houden ze ook wel van nachten doorhalen, maar dan liever in de kroeg. Hoewel, veel populaire cafés blijken op de zwarte lijst te staan. En zwart mag hier letterlijk worden genomen: in de kroegen op die lijst wordt namelijk stevig gerookt en dat is niet gewenst, vindt antirooklobby Clean Air Nederland (CAN). Op de website van CAN kunnen mensen anoniem hun kroegen verklikken en klachten uiten omtrent het overtreden van de antirook-wet. Ook Wageningen wordt genoemd door deze Wikileaks-variant. 'Op dit moment in bijna ALLE cafes in Wageningen weer gerookt mag worden. Dit is toch te raar voor woorden? Er is van de 20 cafes nog maar 1 cafe die ALTIJD rookvrij zijn, namelijk De vlaamse reus op de markt.'
 
Maar we hadden het over virussen, en als er zich eentje opperbest weet te vespreiden is het het Social Media-virus (SMV) wel. Negentig studenten in Groningen zouden besmet zijn met hiv; negentig procent van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar hebben SMV onder de leden. In Rotterdam hoefden ze dan ook niet lang na te denken over een nieuwe leerstoel: de eerste hoogleraar Mediaopvoeding, Peter Nikken genaamd, is een feit. Immers, de Erasmus blijft een business university en social media is keiharde business. En een nog harde waarheid. Ga maar na: toen Nikken werd geboren bestonden alleen Nederland 1 en 2. Daar bestaan tegenwoordig niet eens Facebook-pagina's van.
 
Dat wij Nederlandse studenten besmet zijn, dat blijkt wel weer. Hier, een Zuid-Limburgse student (extra bevattelijk) heeft een App voor RTL Progamma Gemist gemaakt. RTL is er niet bepaald gelukkig mee, en wil in gesprek met de maker. 'Dat kunnen we niet toestaan. We zullen de dialoog met hem aangaan om te zien wat zijn beweegredenen (?, RN) zijn.' In Tilburg had een studente beweegredenen om mede-studenten te waarschuwen via social media. Op Twitter plaatste Accountancy-studente Olia Fjodorowa het volgende bericht: 'library stairs at UvT are crumbling down. 2 people got hurt already. please be careful when going to the library. fire-safe stairs my butt!'
Zo zie je maar weer: niet elk virus is levensgevaarlijk, maar blijkt zelfs levensreddend. Laten we als vampiers ook de laatse tien procent SMV-loze studenten besmetten.