Nieuws - 23 juni 2011

Bergpop: Wageningse festivalfun

Het collegejaar loopt op zijn eind en de zomer is officieel begonnen, tijd voor een feestje! Dat komt er en het heet Bergpop. Op zaterdag 2 juli vindt op en om het Conventplein de Wageningse bijdrage plaats aan het rijk gevulde Nederlandse festivalprogramma.

26-cult-Bergpop.jpg
De vijfde editie wordt de grootste Bergpop tot nu toe met 3 podia en 14 bands die volgens organisator Lieuwe Brouwer 'vrolijke, zomerse of gewoon ontzettend goede muziek laten horen'.
Vanaf vier uur 's middags tot diep in de nacht kan Wageningen genieten van headliners als Mozes and the Firstborn, electro-zangeres Pien Feith uit Amsterdam en de dance-rockers van The Benelux. De optredens vinden niet alleen op het plein plaats, ook de omliggende cafés de Zaaier, het Gat en Vreemde Streken doen mee. Als bezoeker kun je zo lekker rondscharrelen, op zoek naar je favoriete muziek. Het echte festivalgevoel dus.
Achter Bergpop schuilt de stichting Popcultuur, een enthousiaste club studenten die voorheen de programmering deden van het podium van Unitas. Toen dat in 2009 verdween besloot de stichting zelfstandig verder te gaan en gebruik te maken van de diverse zalen en podia in de stad. Die strategie blijkt in het kleine Wageningen buitengewoon goed te werken. Twee keer per maand organiseert Popcultuur een optreden in café de Overkant, bibliotheek, of Café XL met stage time voor opkomende en talentvolle Nederlandse artiesten van alle soorten en maten. Studenten en jongeren van Wageningen zijn de belangrijkste doelgroep en er is voor ieder wat wils. De muziek varieert van metal tot dance en van experimenteel tot pop.
Ook Bergpop beperkt zich niet tot de 'grote' namen. Het programma biedt veel ruimte voor jonge bands uit de regio, en 'local heroes' zoals de klezmer-band Grassmoawer. Liefhebbers van akoestische muziek kunnen hun hart ophalen in espressobar Villa Bloem, waar enkele artiesten die op Bergpop spelen een speciale akoestische sessie zullen geven. En wie dan nog niet verzadigd is kan terecht op de afterparty van Unitas in de kelder van het Gat, met de Duitse elektro-held Der Tante Renate.