Nieuws - 1 april 2010

Bellen voor de toekomstige campus

Zien wat er (nog) niet is. Levensecht. Dat kan sinds kort, met de allernieuwste gsm. Het Centrum Geo-Informatie heeft er een verbluffende toepassing voor gemaakt: de AR-Campus.

8-campus-2010-0325165810.jpg
AR staat voor Augmented Reality, zeg maar de Toegevoegde Werkelijkheid. Virtuele informatie naadloos ingelast in reële beelden. Dat klinkt nog vaag? Denk dan eens terug aan het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver, legt Jandirk Bulens van CGI uit. 'Die blauwe lijn die voor de schaatsers uit over het ijs gleed en de snelste tijd tot dan toe aangaf. Dát is augmented reality.'
Centrum Geo-Informatie ontwikkelde een lokale toepassing van AR, om het vernieuwende visualisatie-onderzoek van de groep op de kaart te zetten. Te bekijken met de juiste code en met de nieuwste generatie gsm's: smartphones zoals de Apple iPhone en de HTC Hera. Telefoons met videocamera, gps, kompas en gyroscoop aan boord, waardoor letterlijk geen beweging meer onopgemerkt blijft.
Japanners op safari
En zo loopt een groepje kopstukken van Wageningen UR afgelopen donderdag turend op het schermpje van hun gsm'metje over de campus. Als Japanners op safari. Verrukt over de ongekende mogelijkheden van het speledingetje. In beeld zweven voortdurend icoontjes die aangeven waar en over welke objecten informatie beschikbaar is die Bulens en collega's hebben ontsloten uit plaatselijke databanken over bijvoorbeeld flora en fauna of kunst en cultuur. Een enkele aanraking volstaat om die info op het scherm te toveren. In tekst, beeld en/of geluid.
Maar het meest demonstratieve is ongetwijfeld de info over Orion. Het gebouw bestaat enkel nog op de tekentafel. Maar kijk eens op het speleding: daar ís-ie, zo reëel als Forum of Atlas. En bij elke stap die je nadert, wordt-ie groter. Bulens heeft een virtuele palmboom in Orion geplant. 'Zoek hem maar', luidt de opdracht. En verdomd, als het niet waar is: daar stáát-ie, binnen in Orion op de begane grond.
Oké, de nauwkeurigheid staat of valt met het gps-signaal. En bij een beetje zon is zo'n schermpje niet echt lekker afleesbaar. Maar wat een mogelijkheden. 'Een indrukwekkende applicatie die appelleert aan de verbeelding', steekt Thijs Breukink (raad van bestuur) zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Toepassingen zijn zo verzonnen. 'Tijdens open dagen bijvoorbeeld of in de introductietijd.'
'Bij de jeugd slaat dit waanzinnig aan', weet Ad van der Have (Facilitair Bedrijf). 'Zo'n telefoontje, daar lopen ze over drie jaar allemaal mee.' Hij zou er graag de kunstroute op de campus mee ontsluiten. 'We hebben bewust geen bordjes erbij gezet, met het idee dat die info wel op het web komt. Maar dit is natuurlijk helemaal geweldig.'
Maar ook los van het VVV- en fun-gehalte, zijn er legio toepassingen denkbaar. Directeur Kees Slingerland (ESG) wijst op de inspraak bij planologische ontwikkelingen. 'Heel veel ruis ontstaat altijd omdat mensen geen kaart kunnen lezen of de informatie gewoon niet snappen.' De nieuwste techniek tovert abstracte plannen om in levensechte beelden. En je kunt er meteen je mening over geven. Online natuurlijk.
Wandelen langs Oorlog en Vrede
Augmented Reality is geknipt voor toeristische toepassingen. Tussen Wageningen en Rhenen komt binnenkort de eerste AR-wandelroute. Een route van Hotel de Wereld naar de Grebbeberg en vice-versa. Te belopen aan de hand van de mobiele telefoon, legt projectleider Thijs Kolster uit namens de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Renkum. Op gezette punten haalt de wandelaar tekst, beeld en geluid via het mobieltje binnen. Het gaat om een nieuw project waarmee de vier gemeenten gezamenlijk hun oorlogsgeschiedenis toeristisch willen vermarkten. Kolster: 'Wij willen met innovatieve technieken nieuwe en vooral jonge doelgroepen interesseren voor de geschiedenis.' De eerste route moet voor de zomer in de lucht zijn. Wageningen UR levert voor een belangrijk deel de techniek voor de routes.