Organisatie - 1 januari 1970

Bellen via internet maakt studenten slecht bereikbaar

Gesprekken die wegvallen, ruis en foute afschrijvingen van het beltegoed: de problemen voor studenten die via internet willen bellen zijn legio. Bijna vierhonderd studenten hebben inmiddels een nieuw telefoonnummer. De WSO-gids is in één klap verouderd.

Studentenhuisvester SSHW heeft per 1 januari de KPN-abonnementen opgezegd en de studentencomplexbewoners de keus gelaten zelf een KPN-abonnement te nemen, of gebruik te maken van bellen via internet. Het is de laatste twee weken dan ook behoorlijk druk geweest in de winkel van Tell Me, waar de speciale telefoons voor bellen via internet met VoIP worden verkocht. Niet alleen omdat studenten de telefoon eerst moesten bestellen en een dag later moesten terugkomen op hem op te halen. Ook moesten verschillende studenten terug naar de winkel omdat hun toestel softwarefouten had. Een van hen was student levensmiddelentechnologie Els Peters, die vorige week iedere dag in de Tell Me-winkel is geweest. ,,Ik kreeg een nieuw toestel, maar er was een verkeerd nummer aan gekoppeld. Je kreeg dus heel iemand anders aan de lijn als dat nummer belde.’’ Op vrijdagavond was het allemaal geregeld. Wel blijft het regelmatig onmogelijk te bellen of te internetten omdat er geen verbinding gemaakt kan worden.
Haarwegbewoonster Lenny Putman klaagt ook dat je niet kunt bellen als je msn, waarmee je on line tekstberichten kunt versturen, hebt aanstaan. Ook wordt soms de telefoonverbinding verbroken. ,,De verbinding heeft verder dezelfde geluidskwaliteit als wanneer je met je mobiel onder een brug doorfietst.’’ Verder klopte een van de afschrijvingen van haar beltegoed niet. ,,Dat is wel teruggedraaid, maar je moet wel je rekening in de gaten houden.’’ Ze is kortom nog niet tevreden over het systeem. ,,Ik kan er niet van uitgaan dat ik bereikbaar ben of kan bellen en maak nu extra kosten door mobiel te bellen.’’
Een medewerker van de telefoonwinkel legt uit dat een deel van de problemen ontstaat doordat de breedbandverbinding nog niet goed is afgestemd op het naast elkaar versturen van spraak en data. De problemen zijn bekend bij netwerkoperator Vocalis, die gebruikers oproept fouten te rapporteren en vraagt om wat geduld. Vanwege de kinderziektes heeft de netwerkoperator vorige week besloten tot 15 januari geen abonnementskosten in rekening te brengen.
Bijkomend nadeel van het nieuwe systeem is dat de lijsten met telefoonnummers van SSHW-afdelingen die studentenbond WSO publiceert in één klap onbruikbaar zijn geworden. De nummers van de mensen die via internet bellen zijn vooralsnog niet centraal beschikbaar.
WSO-bestuurder Jasper Harms laat weten dat er nog geen plannen zijn voor een tussentijdse nieuwe uitgave van de telefoongids. Gebruikers moeten dus zelf anderen hun nieuwe telefoonnummer laten weten. Ze zijn overigens makkelijk te herkennen als gebruikers van bellen via internet: hun nieuwe telefoonnummer begint met het cijfer 5. In een VoIP-proefproject is wel de mogelijkheid getest van een bestand dat je op je telefoon kunt inzien met telefoonnummers van mensen die ook zijn aangesloten, maar dit is nog niet geactiveerd | Y.d.H.