Nieuws - 2 oktober 2008

‘Belhamels’ bekladden bestuursgebouw

Het Bestuurscentrum van Wageningen UR is vorige week, in de nacht van donderdag op vrijdag, beklad. Met rode en zwarte verf zijn op zes plekken bij de ingang teksten aangebracht.

nieuws_2435.jpg
‘WUR free press', 'Noem ons maar belhamels', 'Wie respect zaait, zal respect oogsten’, Fuck you' en 'WUR international university € $ ¥ £’, stond er op de muren te lezen. De spuitbusactie is door niemand opgeëist. Het is daarom gissen waar het protest vandaan komt.
Naast onvrede over internationalisering en kapitalisme, lijkt de bekladding ook een reactie op de doorstart van dit blad. Vorige week donderdag verscheen het eerste nummer van Resource, na een periode met discussie over de onafhankelijkheid. Voor die gelegenheid was het eerste nummer voorzien van een knipoog: een cover zoals je die tegenkomt bij een kritiekloos pr-blad.
De kreet Belhamels verwijst naar het blad De BeLHamel, dat in 1969 werd opgericht als protest tegen het bravere LH-berichten. Beide bladen zijn opgegaan in het Wagenings Universiteitsblad (WUB), de voorganger van dit blad.
Misschien dat studentenorganisatie WSO meer weet. Zij maakte immers de krant Rebelresource in juni van dit jaar, om te protesteren tegen het voornemen om de productie van dit blad uit te besteden. ‘Is het bestuurscentrum beklad? Wat staat er dan?’ De WSO heeft geen vermoeden wie de spuitbus gehanteerd kan hebben. Ook de studentenfractie PSF heeft geen idee.
Woordvoerder Simon Vink van Wageningen UR vermoedt dat de actie goed voorbereid is. ‘Bij Forum staan bewakingscamera’s, bij het bestuurscentrum niet. Hier lijkt over nagedacht.’ Volgens Vink is het bestuurscentrum niet eerder zo heftig besmeurd. Hij schat de schade een paar duizend euro. Een schoonmaakbedrijf heeft de kreten dezelfde dag verwijderd.