Nieuws - 1 april 2010

Beleefbaar water voor New Orleans

Wageningse masterstudenten ontwerpen waterstad naar Hollandse snit. Peter Hermens, Jaap van der Salm en Chris van der Zwet maakten voor New Orleans ontwerpen die tonen hoe de stad met water kan leven en ervan genieten.

9-Perspectief-st-anthony-ba.jpg
De net afgestudeerde landschapsarchitecten kregen een zeldzame 9 voor hun studie A working landscape for New Orleans (te downloaden via: http://edepot.wur.nl/134866).
Ruim vier jaar na Katrina liggen de lage delen van New Orleans nog steeds overhoop. Wegen zijn kapot, dertig procent van de bevolking is niet teruggekeerd en zeven van de tien bomen zijn verdwenen. Een 'geperforeerde stad' noemen de Wageningers dat. Een stad met gaten. Kaal en haveloos.
Katrina was eenmalig. Maar zelfs een beetje regen zorgt al voor problemen. Het verouderde drainagesysteem kan die regen niet aan en moet dus op de schop. Kortom, een prachtige uitdaging voor een stel Nederlandse landschapsarchitecten.  Kern van hun oplossing is 'het werkende landschap'. Van der Salm: 'Een landschapsplan dat werkt vóór, omdat het het waterprobleem oplost, en óp de mens omdat het inspireert en het water beleefbaar maakt'.
Een waterwijk is voor Nederlanders gesneden koek. Maar voor Amerikanen is dat allemaal gloednieuw. Op dit moment liggen de waterwegen verstopt onder de grond en opgesloten achter manshoge betonnen muren. Water moet vooral zo snel mogelijk worden afgevoerd.
De Wageningers maken het water letterlijk zichtbaar. Een nieuw stelsel van waterwegen zorgt niet alleen voor betere opslag en afvoer van water, maar maakt van water een evenement.
De vraag is natuurlijk of de Amerikanen eraan willen. Hermens heeft daar goede hoop op. 'In het Masterplan 2030 voor New Orleans worden dit soort ambities al uitgesproken. Een aantal van onze ideeën, waarin deze ambities ruimtelijk worden vertaald, hebben hun weg al gevonden.'