Nieuws - 21 februari 2008

Bejaarden gezonder door maaltijdmachine

Bejaarden in serviceflats halen over een paar jaar hun avondeten uit een apparaat. De op maat samengestelde maaltijd eten ze vervolgens gezellig met andere bewoners op in de gezamenlijke ruimte. Dat denken althans vijf masterstudenten Food Technology.

1912_nieuws.jpg
‘We moesten een maaltijdconcept bedenken voor 2012’, vertelt Silvia van Kempen. ‘Dat was de enige opdracht die we meekregen.’ Silvia deed met vier studiegenoten als team mee aan de Culinair Cup, georganiseerd door een Zweeds levensmiddelenbedrijf. Annemieke Pustjens: ‘Ik wilde wel eens iets breder kijken dan een productaspect, zoals naar consumenten en productiemethode.’ Naast een team van Wageningen Universiteit deden er vier studententeams uit Europa en één uit China mee.
In mei vorig jaar wisselden de Wageningse levensmiddelentechnologen voor het eerst van gedachten over het concept. Ze werkten eraan naast hun afstudeervakken. Na lezing van vooral vaktijdschriften besloten ze ouderen als doelgroep te nemen. ‘Die groep wordt steeds belangrijker’, aldus Silvia. Velen krijgen last van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, ondervoeding, of hebben vitaminegebrek. Bovendien hebben ze wel wat te besteden.
De maaltijdmachine moet hen helpen gezonder te gaan eten. Of in de woorden van Hippocrates waarmee ze hun E-meal promoten:‘Let food be your medicine and your medicine be food’. De huisarts stopt data over hun gezondheid op een kaartje, zoals gewicht, bloeddruk, en allergieën, en dan stelt de machine uit gekoelde elementen een verantwoorde maaltijd samen. Daaraan worden meteen extra’s toegevoegd als foliumzuur en voedingsvezels. ‘En iemand die geen vis eet krijgt dan gezonde vetzuren in zijn saus, bijvoorbeeld’, vertelt Silvia. Het viervaksbordje rolt direct in een verwarmer, et voilà, warm eten.
Senioren in een serviceflat in Wageningen reageerden positief op het idee, en ook haar eigen oma ziet het wel zitten, zegt Annemieke. ‘Ze woont nog zelfstandig, maar houdt niet zo van koken.’ Ouderen die hun maaltijden krijgen thuisbezorgd, zijn daar niet altijd over te spreken. Silvia: ‘Door het apparaat in de gezamenlijke ruimte te zetten hoopten we dat mensen vaker samen gingen eten, want dan eten mensen ook beter.’
Voor de presentatie in Zweden knutselden de studenten geen machine in elkaar, maar hielden ze het bij posters, flyers en visitekaartjes in de vorm van de chippas. Ze behaalden uiteindelijk een derde plek, goed voor vierduizend euro . De organisatie betaalde eerder ook al de reis- en hotelkosten en gaf een werkbudget van 1500 euro dat zo goed als op is.
Silvia en Annemieke die komende zomer afstuderen, zetten hun deel van het prijzengeld nog even apart, twee teamgenoten kopen mogelijk een laptop. De wedstrijd heeft de ideeën van Silvia en Annemieke over wat te doen na hun studie niet veranderd. Geen van de studenten denkt erover met het concept de boer op te gaan.