Organisatie - 1 januari 1970
Beheer collecties slecht
De raad van bestuur heeft een projectteam de opdracht gegeven de bestaande collecties van Wageningen UR ‘op te schonen’. Voor collecties met een grote wetenschappelijk betekenis en bruikbaarheid moet dan het beheer adequaat worden geregeld. Veel collecties leiden nu een marginaal bestaan en uniek materiaal dreigt zelfs schade op te lopen.
De collecties bestaan zowel uit levend als niet-levend materiaal en vervullen meestal een wetenschappelijke functie in het onderzoek of onderwijs. Een aantal collecties is zo bijzonder dat gesproken kan worden van een mondiale betekenis of onvervangbaar onderdeel van het nationale culturele erfgoed.
Zo is de aaltjescollectie van de leerstoelgroep Nematologie de grootste ter wereld. Beheerder dr Tom Bongers: ‘We doen nu alleen het allernoodzakelijkste, zoals het repareren van lekke preparaten, maar voor een echt goed beheer ontbreekt de formatie.’
Ook is de universiteit formeel eigenaar van een groot deel van de unieke reeks ploegen. De ploegen zijn in bruikleen ondergebracht bij het Wageningse Museum voor Historische Landbouwtechniek. Dit museum, dat al jaren een zieltogend bestaan leidt, moet binnen niet al te lange tijd haar onderkomen op het voormalige IMAG-terrein verlaten. Het zelfstandige stichtingsbestuur beraadt zich momenteel op de toekomst, waarbij onder meer wordt gedacht aan een nauwe samenwerking met het Openluchtmuseum in Arnhem.
Egberts: ‘De raad van bestuur rekent het museum niet tot haar kernactiviteiten. We wachten wel in spanning af wat de stichting besluit. Iedereen is gebaat bij een goede oplossing. De universiteit zou zich ook geen raad weten als ze de ruim vijfhonderd voorwerpen die bij het museum in bruikleen zijn terugkrijgen. Twintig ploegen zet je niet zo maar even in het historisch archief’. / GvM