Wetenschap - 26 april 2001

Bedrijven waarderen nevenactiviteiten naast studie

Tijdens de Banen Informatie Markt 2001 op 12 april vroeg Wb een aantal bedrijven welke vaardigheden zij belangrijk vinden bij potenti?le medewerkers.

Annette Greiner van Grontmij zegt erg aan nevenactiviteiten van studenten te hechten, zoals een bestuursfunctie of deelname aan de studentenraad. "Hiermee doe je allerlei vaardigheden op en word je mondig."

Jolanda van Doesburg van CSM kijkt ook naar nevenactiviteiten van sollicitanten. "Het zegt iets over iemands persoonlijkheid. Als afgestudeerde heb je hetzelfde diploma als je medestudenten. Door naast je studie iets extra's te doen, onderscheid je jezelf." Daarnaast vraagt ze ook naar hobby's. "Als iemand coach is geweest bij een sportclub, zegt dat veel over de persoonlijkheid. Ook informeren we bij de kandidaat welke media hij leest. Dit vertelt ons hoe iemand in z'n vakgebied staat."

Van Jan Hellinga van Notox, een onderzoeksbureau in veiligheid en milieu, hoeven studenten niet per se een bestuursfunctie hebben gehad. "Een baantje naast de studie zegt ook al veel over een kandidaat. Dat kan ook in de supermarkt of in de kroeg zijn geweest. Daar leer je ook heel goed samenwerken."

Helen Siebelhoff van Campina Melkunie vindt het belangrijker dat sollicitanten branche-ervaring hebben. "Een stage bij Mars of Unilever kan al genoeg zijn." Bovendien kijkt zij naar leeftijd en ontplooiing. "Als iemand wat ouder is, maar wel een aio-schap heeft gedaan, geniet deze zeker de voorkeur."

Bij DSM gaat het vooral om vakmanschap. "Bovendien vinden wij het belangrijk dat iemand zich pro-actief opstelt. Wij werken dan ook meestal met open sollicitaties", zegt Jolanda Colnot. | E.W.