Wetenschap - 22 mei 2015

Bedrijfsleven kleine rol in onderzoeksfinanciering

Steeds meer onderzoek van Wageningen Universiteit wordt betaald door externe financiers, maar dat zijn vooral publieke financiers. Dat blijkt uit onderzoek van Resource, dat de komende weken de onderzoeksfinanciering in Wageningen tegen het licht houdt.

Het aantal extern gefinancierde promoties is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Die toename is koren op de molen van actiegroepen en journalisten die menen dat bedrijven tegenwoordig een derde deel van het Wageningse onderzoekbudget betalen en dat er sprake is van grootschalige verstrengeling van academische en zakelijke belangen. Uit de inventarisatie van het promotieonderzoek blijkt daar niets van. De EU en andere publieke financiers zijn veel belangrijker dan commerciƫle bedrijven.

Van de bijna tweehonderd extern gefinancierde Wageningse promoties in 2014 zijn er maar twintig betaald door een bedrijf.

Lees hier deel 1 uit het dossier universiteit en bedrijf