Nieuws - 20 oktober 2010

Bedelen in Trinidad

Tetje Henstra en Frans-Joost Boogert, ­studenten Internationaal Land- en Waterbeheer, op stage.

28-Hike%2C-Gorges%2C-Yarra-Rive.jpg
Wat? Onderzoek naar rivierwaterkwaliteit
Waar? Trinidad en Tobago
Waarom? Verplichte bachelorstage; Leuk om het onbekende op te zoeken
'We hadden dure apparatuur uit Wageningen mee gekregen om de kwaliteit van het water te kunnen meten. Tot ons middel in de rivier, wel met lieslaarzen aan, begonnen we met onze metingen. Onze eerste waarneming was dat de Wageningse apparatuur niet in staat was de waarden van de stoffen in het water te meten. Onze tweede dat er gaten in onze laarzen zaten en ze dus totaal nutteloos waren.
Om te kijken of er een verband was tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en de waterkwaliteit interviewden we een aantal boeren. Ze gebruiken niet opzettelijk (te) veel van deze middelen, maar het blijven toch ondernemers die naar winst streven.
We hebben ook van de Trinidadiaanse cultuur mogen proeven. De tuinman van de campus nodigde ons uit een keertje mee te 'limen'. Ja hoor, zeiden we, zonder te weten wat dat was. Na twee uur rijden begonnen we te twijfelen of het wel zo verstandig was. We kenden de man nauwelijks. Uiteindelijk kwamen we aan bij een vaag cafeetje. Daar kwamen we er achter dat limen niet veel meer was dan wat wij hier hangen zouden noemen. Rum, Malibu en een beetje praten. Normaal met alleen mannen onder elkaar, nu was er dus ook een keer een vrouw bij. Wat de vrouwen dan doen? We hebben geen idee eigenlijk, al viel het ons wel op dat de vrouwen een stuk ambitieuzer zijn dan de mannen. Er waren veel meer vrouwelijke studenten en ook bij onze leerstoelgroep waren de vrouwen duidelijk in de meerderheid.

Een stage in het buitenland is best duur. We schrokken ons dan ook kapot toen we erachter kwamen dat onze stagevergoeding veel minder was dan het overeengekomen minimum. Terwijl we vanuit Wageningen betaald werden! Omdat we toch ook moesten eten, zat er niks anders op dan te gaan bedelen. Frans-Joost bleek een natuurtalent. Het resultaat was één Trinidad en Tobago dollar, ongeveer twaalf eurocent, van onze begeleider daar. Veel belangrijker was de lol die we erom hadden, zeker nadat het hele verhaal, met foto, ervoor zorgde dat de vergoeding alsnog omhoog ging.'