Nieuws - 13 november 2014

Basisscholieren leren van dieren

tekst:
Rob Ramaker

Welk voer vinden honden en katten nu lekker? En hoe werkt de flexibele tong van een kameleon? Zo’n honderdvijftig basisscholieren kregen gisteren antwoord op deze en nog veel meer vragen tijdens de kinderuniversiteit.

Dit jaar deden de kinderen uit groep zes, zeven en acht geen proefjes maar volgden twee interactieve colleges. Het thema: ‘wat leren wij van dieren’. Hoogleraar experimentele zoölogie Johan van Leeuwen vertelde hierbij over elastische (delen van) dieren, zoals kangoeroes. Met bijvoorbeeld springveren werd gedemonstreerd hoe elasticiteit werkt en waarom het nuttig is. Achteraf kregen de scholieren een diploma.

De kinderuniversiteit is een jaarlijks terugkerend evenement dat voor de vijfde keer werd gehouden. Zo’n honderdvijftig studenten kwamen uit scholen uit de hele omgeving. ‘Het doel is kinderen te prikkelen en enthousiast te maken voor de wetenschap’, vertelt Hetty Kroese van de organisatie. En dat is wel gelukt denkt Kroese. ‘Uit de zaal kwamen heel veel vragen en de professoren waren blij verrast over het enthousiasme.’


Foto: Bart de Gouw