Wetenschap - 17 augustus 2010

Bas Zwaan nieuwe hoogleraar Erfelijkheidsleer

Wageningen Universiteit heeft Bas Zwaan benoemd tot hoogleraar Erfelijkheidsleer. Zwaan, thans hoofddocent Evolutionaire biologie aan de Universiteit Leiden, volgt Rolf Hoekstra op.

Zwaan_Bas_eigen_foto.jpg
Zwaan, die 15 september begint, gaat zich bezig houden met de genetica van evolutionaire veranderingen. Hij zal zich concentreren op het samenspel van mutatie, genetische drift en natuurlijke selectie om evolutionaire veranderingen in het verleden beter te begrijpen en die in de toekomst beter te voorspellen.
Bas Zwaan (Papendrecht, 1965) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde daar cum laude, waarbij zijn voorganger Hoekstra een van zijn promotoren was. Daarna was hij postdoc aan het University College in Londen en onderzoeker bij de groep Evolutionaire biologie aan de Universiteit Leiden. Hij deed jarenlang onderzoek naar de overlevingskansen van een vlinder.