Nieuws - 18 augustus 2014

Barman Argo slaat brassers neer

tekst:
Nicolette Meerstadt

Twee leden van Ceres zijn afgelopen donderdag bij Argo met een hard voorwerp in hun gezicht geslagen nadat ze voor de grap een schilderij hadden meegenomen van de roeivereniging. Beiden moesten naar het ziekenhuis voor hechtingen in hun gezicht.

Het incident had plaats na de bestuurswissel van Argo. Een van de slachtoffers vertelt Resource dat het  begon als bras-actie: ‘Een bras-object wordt bij verenigingen meegenomen om de oplettendheid van de leden te testen. Het is een oude traditie onder studenten die al tijden speelt.’ Nadat iemand anders het schilderij van de muur had gehaald, pakten de  twee jongens naar eigen zeggen het schilderij over. Ze renden het terrein af maar werden daarbij achterna gerend door de barman en iemand anders van Argo, volgens het slachtoffer een bestuurslid.

Toen ze ingehaald werden ontstond een discussie.  ‘We wilden het de volgende dag terugbrengen in ruil voor tien bier’, aldus een van de slachtoffers. ‘Maar de barman wilde hem die avond al terug, en bood daarvoor twee bier.’

Waarom de boel vervolgens escaleerde is niet duidelijk. Volgens het slachtoffer werd hij plotseling van achteren in zijn gezicht geslagen met een maglite, een zware zaklamp, waarna hij bloedend op de grond viel. Zijn mede-brasser gooide het schilderij daarop weg, maar ook hij kreeg twee harde klappen op zijn hoofd met de zaklamp.

Na het incident is het tweetal naar het ziekenhuis gegaan waar van beide de wond moest worden gehecht. Ondertussen belden ze de politie, die de barman meenam. Die heeft een nacht in de cel gezeten, en er is aangifte tegen hem gedaan van zware mishandeling. Op 10 oktober komt hij voor de rechter.

Het bestuur van Argo wil niet op de zaak ingaan. Op de website van de vereniging staat dat het bestuur betreurt ‘wat er zich die nacht heeft afgespeeld op de Grebbedijk. Er zullen eventueel sancties volgen nadat het politieonderzoek is afgerond en er duidelijk is wat zich heeft afgespeeld.’ Desgevraagd legt Argo uit: ‘Er zijn drie individuen bij dit incident betrokken. Elk hebben ze hun eigen verhaal, waar de waarheid tussenin ligt.’