Student - 18 augustus 2014

Barman Argo slaat brassers neer

tekst:
Nicolette Meerstadt
14

Twee leden van Ceres zijn afgelopen donderdag bij Argo met een hard voorwerp in hun gezicht geslagen nadat ze voor de grap een schilderij hadden meegenomen van de roeivereniging. Beiden moesten naar het ziekenhuis voor hechtingen in hun gezicht.

Het incident had plaats na de bestuurswissel van Argo. Een van de slachtoffers vertelt Resource dat het  begon als bras-actie: ‘Een bras-object wordt bij verenigingen meegenomen om de oplettendheid van de leden te testen. Het is een oude traditie onder studenten die al tijden speelt.’ Nadat iemand anders het schilderij van de muur had gehaald, pakten de  twee jongens naar eigen zeggen het schilderij over. Ze renden het terrein af maar werden daarbij achterna gerend door de barman en iemand anders van Argo, volgens het slachtoffer een bestuurslid.

Toen ze ingehaald werden ontstond een discussie.  ‘We wilden het de volgende dag terugbrengen in ruil voor tien bier’, aldus een van de slachtoffers. ‘Maar de barman wilde hem die avond al terug, en bood daarvoor twee bier.’

Waarom de boel vervolgens escaleerde is niet duidelijk. Volgens het slachtoffer werd hij plotseling van achteren in zijn gezicht geslagen met een maglite, een zware zaklamp, waarna hij bloedend op de grond viel. Zijn mede-brasser gooide het schilderij daarop weg, maar ook hij kreeg twee harde klappen op zijn hoofd met de zaklamp.

Na het incident is het tweetal naar het ziekenhuis gegaan waar van beide de wond moest worden gehecht. Ondertussen belden ze de politie, die de barman meenam. Die heeft een nacht in de cel gezeten, en er is aangifte tegen hem gedaan van zware mishandeling. Op 10 oktober komt hij voor de rechter.

Het bestuur van Argo wil niet op de zaak ingaan. Op de website van de vereniging staat dat het bestuur betreurt ‘wat er zich die nacht heeft afgespeeld op de Grebbedijk. Er zullen eventueel sancties volgen nadat het politieonderzoek is afgerond en er duidelijk is wat zich heeft afgespeeld.’ Desgevraagd legt Argo uit: ‘Er zijn drie individuen bij dit incident betrokken. Elk hebben ze hun eigen verhaal, waar de waarheid tussenin ligt.’

Re:acties 14

 • Edwin van Laar (hoofdredacteur)

  Resource brengt nieuws op een onafhankelijke manier en zonder aanziens des persoons. In onderstaande reacties staat niet het voorval centraal maar gaat het om de zoektocht naar de identiteit van de betrokkenen. Hoe menselijk die primaire reactie ook is, heb ik uiteindelijk besloten dat gebruikte beschrijvingen toch te makkelijk herleiden naar sommige personen. Hier ligt wat mij betreft een ethische grens. Ik schrijf ook mogelijke want de politie onderzoekt nog wat er precies gebeurd is. De verwijzingen zijn aangepast.

  Reageer
 • Ex-Argo-roeier

  Inmiddels heb ik de naam kunnen achterhalen aan de hand van de reacties die juist opriepen om de identiteit geheim te houden. Leuk dat je opkomt voor je verenigingsgenoot, ook al slaat hij twee man half dood met een zaklamp (één voor allen, allen voor één zullen we maar zeggen), maar dankzij jullie hysterische reacties heb ik nu zowel voor- als achternaam en een foto van het sujet kunnen vinden. Als niemand over '*** *****' was gevallen had zijn identiteit nu niet op straat gelegen. n

  Reageer
  • Wakker Vlees

   Dat was toch wel gebeurd, dit voorval is als een lopend vuurtje gegaan. Als binnen korte tijd heel Argo en Ceres er vanaf weet dan heb je al een groot gedeelte van de studentenpopulatie van Wageningen te pakken.

 • anoniem

  Dit kan een interessante zaak worden. De regels van dat brassen (dat het toegestaan zou zijn een schilderij te ontvreemden en dat daar dan niet tegen zou kunnen worden opgetreden) zal de rechter natuurlijk op een hele andere manier afwegen.

  Mogelijk kan het verlopen zoals een eerder incident bij Minerva in Leiden (dat betekent dan een taakstraf en daarmee een strafblad al hoeft dat nog niet altijd gevolgen te hebben, bij bijvoorbeeld een aanvraag door een werkgever van een verklaring goed gedrag): http://nl.wikipedia.org/wiki/Arrest_Leestafel_zooien

  Er is geen sprake meer van een onvoorzien voorval in een spelsituatie, wanneer men een zwaar voorwerp als wapen gebruikt. Wel een verschil met dat geval in Leiden is dat nu de slachtoffers zelf het “spel“ begonnen zijn. De situatie kan dan omgekeerd worden. De slachtoffers zijn ook daders, die verzeild zijn geraakt in een gevecht bij een aanhouding.

  Aan de ene kant is het de vraag in hoeverre de rechter deze mate van disproportioneel geweld bij een burgerarrest toelaat. In de regel is dit soort geweld niet toegestaan, en deze situatie lijkt niet op een noodweer, al is dat zonder de complete verhalen en feiten lastig te beoordelen. De beoordeling is echter vaak heel anders bij escalatie en wanneer de daders geweld gebruiken. Ofwel, als ze zelf schuldig zijn aan de situatie (waar twee vechten hebben vaak twee schuld).

  En aan de andere kant heeft men hier ook te maken met een diefstal waarbij het tweetal dan een verbaal aan de broek krijgt (ook met strafblad indien schuldig).

  Reageer
 • Wakker Vlees

  *** the Mag for the win!

  Reageer
 • Katjakai en Bentebent

  Beetje jammer dat hier dan aangifte voor wordt gedaan. Het is net een situatie van vroeger op de basisschool waarin de immer gepeste één keer flipt en vervolgens als enige wordt gestraft en waar de pesters er weer eens mee wegkomen.

  Reageer
  • JH

   Jij bent ook niet helemaal lekker, of wel?
   Jij doet ook geen aangifte, als iemand je met een loodzwaar hoofd het ziekenhuis intimmert?

  • JH

   "voorwerp" was even weggevallen.

  • Gelderlander

   goed om te weten als jij iets 'brast' scheelt onderhandelen

 • gelderlander

  Achja, het feit dat de resource dit nu pas oppakt terwijl prof-media het diezelfde nacht al publiceren, zegt ook wel wat de resource is natuurlijk. Los van het feit dat al vanaf die nacht zo hard via de tamtam gaat dat het nu pas de resource bereikt

  Reageer
 • Rob Goossens (redactie)

  Een gebeurtenis waarbij twee studenten met een metalen zaklamp het ziekenhuis in worden geslagen (die feiten zijn onbetwist)kan lastig weggezet worden als 'sensatienieuws van een laag niveau'. Ik denk dat de slachtoffers daar in elk geval anders over denken.

  Degenen die denken dat de betreffende barman werkelijk '*** ***' heet, nodig ik uit om eens te googelen op die naam.

  Reageer
  • Anoniem

   Dat hij niet letterlijk *** ** heet is duidelijk, maar er wordt zo wel heel duidelijk naar een bestuurslid van Argo verwezen... en dat is wel namen noemen.

 • anoniem

  Sensatienieuws van een heel laag niveau, dit hoort niet in een universiteitsblad.

  Reageer
 • Student

  Namen in de reacties?


  Vermoed dat het om een chinees gaat dan of een *****? Vond de naam zelf niet zo heel opzichtig, maar nu vragen jullie er zelf om :P Alsof de resource 24/7 alles kan bijhouden...

  Heb je dan liever dat de resource eerst alle reacties goed moet keuren?

  Lijkt me uberhaupt dat in het ienieminie wageningen de mond op mond reclame voldoende is. Een toekomstige werkgever zal vast niet op **** **** zoeken.

  Reageer
 • anoniem

  Droevig van resource dat jullie in reacties beschuldigingen naar personen toestaan. Universiteitblad onwaardig... Ik zou reacties hierop sluiten, dat wordt namelijk alleen maar beschuldigen en beledigen. Dit incident is al vervelend genoeg zonder deze berichtgeving.

  Reageer

Re:ageer