Nieuws - 21 december 2015

Bankier Huirne steeds invloedrijker

tekst:
Albert Sikkema

‘Wageninger’ Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank, is opgeklommen naar plek 2 op de AgriTop 50, de jaarlijkse lijst van meest invloedrijke mensen in de land- en tuinbouw. Louise Fresco staat op plaats 7.

Huirne, voormalig directeur van de Social Sciences Group bij Wageningen UR, wint aan invloed volgens vakblad Boerderij, de samensteller van de lijst. Sinds de crisis in de glastuinbouw en varkenshouderij drukt Huirne, werkzaam bij de belangrijkste bankier van land- en tuinbouw, steeds meer zijn stempel op de ontwikkeling van land- en tuinbouw. Vorig jaar stond Huirne nog op plaats 4 van de ranglijst. De lijst wordt aangevoerd door Roelof Joosten, bestuursvoorzitter van FrieslandCampina.

Bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen UR zakt twee plaatsen, naar plek 7 van de AgriTop 50. ‘Ze leidt een van de meest prestigieuze landbouwuniversiteiten wereldwijd, praat met de top van het bedrijfsleven en mengt zich als vanouds in het maatschappelijke debat over voedsel’, geeft Boerderij als onderbouwing. Ook houdt Fresco ‘beter dan gedacht’ de onderzoeksbudgetten voor Wageningen UR op peil, aldus de redactie van de ranglijst.

Voormalig bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen, inmiddels boegbeeld van de topsector Agri&Food, is gezakt naar plaats 8 naar 12. Dijkhuizen draagt nog steeds met verve zijn visie uit voor intensieve landbouw en biotechnologie, maar zijn roep wordt door steeds minder mensen gehoord, aldus de redactie. De gewezen collegevoorzitter is echter nog steeds populair bij de boeren, getuige zijn derde plaats bij de Publiekspeiling van Boerderij. Op deze populariteitspeiling staat staatssecretaris Sharon Dijksma op plek 1 en Fresco op plaats 4.

De makers van de AgriTop 50 geven politici en bestuurders in de landbouwsector cijfers op basis van hun gezag, de omvang van hun bedrijf of organisatie, hun maatschappelijke invloed via bestuurlijke functies, hun politieke invloed en hun groeipotentieel. De lijst wordt gedomineerd door de bestuursvoorzitters van landbouwbedrijven die doorgaans niet heel bekend zijn buiten de sector. Als een van de weinigen in de AgriTop staat Fresco ook hoog in andere lijstjes, zoals de elite 200, de lijst van machtigste vrouwen en duurzaamheid top 100.