Student - 20 mei 2015

Bananenkerrie eten voor Kenia

Vandaag opent Happietaria Wageningen haar deuren in de Hoogstraat. Een maand lang kan iedereen aanschuiven voor een diner waarvan de opbrengst naar boeren in Kenia gaat.

Foto: Happietaria Wageningen

Ieder jaar zetten leden van de vier christelijke verenigingen een tijdelijk restaurant op in Wageningen. Het project steunt geheel op vrijwilligers. Dit jaar gaat de opbrengst naar stichting Tear. Zij helpen Keniaanse boeren met het op de markt brengen van hun producten.

Happietaria bevindt zich dit jaar in de Hoogstraat. PR-coördinator Marloes Busscher: ‘De locatie is prachtig, vooral omdat je zo midden in Wageningen staat en veel aanspraak hebt met voorbijgangers.’ Vorig jaar was het tijdelijke restaurant in het wiskundegebouw op de Dreijen. De locatie aan de Hoogstraat is een stuk kleiner. Busscher: ‘We moeten dus erg efficiënt omgaan met de ruimte. Er waren ook nog niet veel faciliteiten aanwezig. De wc’s  en de wand tussen de opslag en het restaurant heeft de pandcommissie samen met veel vrijwilligers helemaal zelf gemaakt.’

De gasten kunnen onder andere genieten van Keniaanse samosa’s (deeghapjes met gekruid gehakt) en bananenkerrie met Keniaans platbrood. De organisatie wil zich ook inzetten voor duurzaamheid, dus zijn ze rondom Wageningen op zoek gegaan naar lokale voedselproducenten. Zo levert Van Lonkhuyzen Aardappelen driehonderd kilo aardappels, en sponsort Vanelly uit Barneveld het restaurant met yoghurt.

Vanavond trapt Happietaria af met een openingsfeest. Er zullen bandjes optreden, en om 21.00 uur vindt de officiële opening plaats door de burgemeester van Wageningen. Op 17 juni sluit het restaurant haar deuren weer. De organisatie hoopt dan 25.000 euro op te hebben gehaald voor Stichting Tear.