Nieuws - 13 maart 2013

Bananengif in Costa Rica

tekst:
Suzanne Overbeek

Wie? Ellard van Eekelen
Wat? Master student Biologie, specialisatie Marine Biology
Waar? Instituto Regional de Estudios de Sustancia Tóxicas (IRET), Heredia, Costa Rica

28-HEW-%28onderzoek%29.jpg
 Mijn eerste maand in Costa Rica at ik drie keer per dag rijst met bonen. Daarvan had ik al snel genoeg, net als van het sociale isolement waar ik in zat. Ik had heel veel heimwee naar familie en vrienden en naar de gemakken van Nederland. Heredia heeft geen International Club en er zijn bijna geen internationals. De cultuurshock was te groot, dus stortte ik me op mijn onderzoek.
Tijdens mijn stageonderzoek keek ik of de rivieren en de nationale parken in Costa Rica vervuild raken door de chemische bestrijdingsmiddelen van de bananenplantages. Daarvoor deed ik een biodiversiteitsanalyse, dat is een opname van alle aquatische beestjes van de rivier. Ik nam samples en determineerde de soorten. Zo kwam ik torrenlarven tegen en zelfs een zoetwater bullshark. Na de rivier op verschillende punten bekeken te hebben, was mijn conclusie dat de nationale parken worden vervuild door pesticiden. En dat het effect tot aan de zee reikt. Best indrukwekkend dat dit onderzoek gebruikt wordt om de wetgeving voor de toegestane hoeveelheden pesticiden aan te passen.
Door deze buitenlandervaring heb ik geleerd dat mijn studie leuk genoeg is om me in zo'n situatie happy te blijven voelen. Mijn studie gaf me veel energie en met m'n collega's kon ik het goed vinden.
Costa Rica is heel veelzijdig, iets wat voor biologen dé reden is om erheen te gaan. Voor een land dat nauwelijks breder is dan Nederland, vind je er een hele hoop ecosystemen: droge stranden, savanne, nevelwouden, vulkanen, stedelijke gebieden, fruitplantages, tropische bossen met riviersystemen, en de vochtige caribbean. Zulke gevarieerde natuur geeft ook veel diversiteit in het dierenleven.  Tijdens het veldwerk in de jungle werden we een keer uitgejoeld door brulapen en in de kanaalsystemen kwamen we een luiaard, schildpadden en leguanen tegen. Verder heb ik onder andere een tapir gezien, de vier soorten apen, toekans, de quetzal, en een hele hoop kolibri's. Ik ben ook nog gaan snorkelen, met sting ray's (pijlstaartroggen), barracudas en reef sharks. Die wilde beesten zien is gaaf. De dierentuin is echt heel nep als je ze in het echt hebt gezien.