Nieuws - 25 januari 2007

Ballen zijn belangrijk

Waar normaal gesproken de zaaltjes en de belangstelling klein zijn, sprak Diederik van der Loo van studentenvakbond WSO maandag ineens een menigte studenten en medewerkers toe in de kolossale hal van het nieuwe Atlasgebouw in Wageningen.

317_nieuws.jpg
Om het allemaal nog spannender te maken, hadden ook de bobo’s van Wageningen UR zich naar deze plek gehaast. Vanaf de zijlijn luisterden ze nauwlettend naar Van der Loo’s uitspraken over de problemen rond de verhuizing naar campus de Born.
‘Vooral vlak voor de toespraak begaf ik het van de zenuwen. Dat was niet gezellig meer. Ik kon ook niet eten. Bij een borrel van een studievereniging ken ik het publiek en weet ik wat ik wel en niet kan zeggen. Hier was ook ‘vijandig publiek’ bij. Maar eenmaal begonnen viel alles als een last van mijn schouders af.
Het gaat er vooral om dat je de lachers op je handen krijgt. Als dat lukt, kun je alles maken. Dat was in het begin lastig, maar op een gegeven moment liep het beter. En wanneer ik merk dat bestuurders het niet leuk vinden wat ik zeg, moet ik inwendig hard lachen. Later als de adrenaline en concentratie zijn weggezakt loop ik nog lang met een grote glimlach rond.
In Nederland is het, in tegenstelling tot in landen als Engeland, geen common practice om je te presenteren voor een groot publiek. Dat komt doordat we hier alles gezamenlijk doen, denk ik. Terwijl je je voor dit soort dingen juist moet durven laten gelden. Je hebt ballen nodig. Eigenlijk vergt het maar een heel klein stukje extra moed.
Waarom ik de toespraak deed? Ik ben binnen de WSO degene met de meeste ballen. Maar ik ben dan ook de enige man.’ / Teun Hofmeijer

Zie ook: Medewerkers doen mee aan studentenactie over nieuwbouw