Wetenschap - 25 april 2002

Balkenende favoriete premier van Wageningse student

GroenLinks is nog altijd de populairste partij in studerend Wageningen. Goede tweede is de VVD. Dit blijkt uit een enqu?te onder 300 Wageningse studenten. De favoriete minister-president is Jan Peter Balkenende. De CDA-leider krijgt bijna een kwart van de stemmen, goede tweede is GroenLinks-voorman Paul Rosenm?ller.

De studentenpeiling is in dit jaar voor de tweede keer uitgevoerd door alle universiteitsbladen, in samenwerking met de Volkskrant. De vragenlijsten zijn ingevuld door 3228 Nederlandse studenten.

Gevraagd is op welke partij de student zou stemmen als de Tweede-Kamerverkiezingen nu zouden plaatsvinden. Verder konden de studenten aangeven wie ze het liefst als premier zien en ook met welke coalitie. Wageningen laat met een kwart van de stemmen zien voorkeur te hebben voor een CentrumLinkse coalitie die bestaat uit PvdA, CDA, Groenlinks en D66. Terwijl de studenten elders in den lande het liever nog linkser heeft: zonder het CDA. Als tweede voorkeurscoalitie heeft Wageningen met 18,3 procent Links, als derde eindigt Rechts. Dat zijn VVD, CDA en Lijst Pim Fortuyn.

Het CDA doet het landelijk opmerkelijk goed onder studenten. De partij krijgt maar liefst acht zetels meer dan in de peiling van februari. De VVD-leider Dijkstal is net als in februari wel favoriet voor de titel van minister-president, maar wordt nu op de voet gevolgd door Balkenende. In Wageningen is de CDA-professor zelfs de nummer ??n. Een goede tweede met 20,7 procent van de stemmen is Paul Rosenm?ller.

In Wageningen kiest bijna een op de drie studenten voor GroenLinks. De tweede partij in Wageningen is de VVD. Zeker onder studenten die bedrijfs- en consumentenwetenschappen studeren werd dit vakje vaak aangekruist.

Pim Fortuyn is niet populair onder Nederlandse studenten en zeker niet in Wageningen. De Rotterdamse Erasmus Universiteit en Tilburg laten een uitschieter zien. Acht procent van de studenten zegt daar op de voormalige Rotterdamse hoogleraar te gaan stemmen. Leefbaar Nederland heeft geen aanhang in Wageningen. Ook in andere steden zijn er weinig tot geen aanhangers van Leefbaar Nederland.

Het thema Verkeer en milieu is het belangrijkste verkiezingsthema voor Wageningse studenten. Enkele ge?nqu?teerde Wageningers vonden bovendien dat landbouw niet mag ontbreken. Zij hebben met koeienletters landbouw toegevoegd aan het lijstje met belangrijke thema's. Sociale zekerheid en zorg scoorde tweede, op enige afstand gevolgd door criminaliteit en veiligheid. Deze laatste scoorde op het landelijke gemiddelde nummer ??n met 46,4 procent. Wageningse studenten voelen zich blijkbaar met 31 procent wat veiliger. | E.T.

Wat zou je stemmen? (in %)

Wageningen Landelijk

GroenLinks 32.8 19.4