Student - 30 augustus 2010

Baggeren voor het goede doel

De introductiegangers in Leeuwarden hebben in het riviertje achter VHL gedregd op vrijdag 27 augustus. Dat leverde vooral veel oud ijzer op.

'Jéé, ik heb een zonnebril gevonden, wie mist er een zonnebril?' roept een eerstejaars studente in een drijfnatte witte overal. Ze staat in de stromende regen op een vlot. Met een haak aan een touw vist ze spullen uit het water achter het hogeschoolgebouw in Leeuwarden. Ruim 350 eerstejaars studenten hebben zich hier verzameld om in hun introductieweek de gemeente te helpen met het leeg baggeren van de waterloop de Potmarge.
Een dag eerder, op donderdag 26 augustus, heeft een groepje al een voorproefje gedaan in de grachten van de binnenstad van Leeuwarden, waar een wasmachine uit tevoorschijn kwam. ‘Helaas was deze leeg, maar het was toch wel heel bijzonder', zegt één van de vinders.
Natte kleren
Uit de Potmarge dreggen de studenten, onder luid gejuich, veel fietsen en dranghekken van de gemeente op. Aan de schorre stemmen is te horen hoezeer de studenten zich hebben uitgeleefd deze week. ‘Ik vond het heel gezellig maar ik zou wel willen dat ik nu naar huis kon', zucht een van hen. De studenten verlangen naar schone droge kleren en een warm bad. Ze lopen al de hele week in hun witte overal, die dankzij de voortdurende regen niet de kans heeft gekregen om te drogen.
Maar hun inzet wordt beloond. Voor het oud ijzer dat de studenten uit de sloot takelen, ontvangen zij een vergoeding die wordt gedoneerd aan een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld.