Wetenschap - 6 maart 2008

Bacteriën veroorzaken bloedarmoede bij Afrikaanse kinderen

Artsen in Afrika zien vaak over het hoofd dat veel jonge kinderen ernstige bloedarmoede hebben omdat ze besmet zijn met bacteriën. Dat concluderen internationale onderzoekers, onder wie Wageningse voedingswetenschappers, in de New England Journal of Medicine.
Twee jaar lang bestudeerden de onderzoekers een groep van elfhonderd kinderen onder de zes jaar in Malawi. ‘De Wageningse rol bestond vooral uit metingen van nutriënten in serum’, aldus co-auteur ir. Paul Hulshof van de afdeling Humane voeding.
Bloedarmoede is in Afrika nog steeds een belangrijke doodsoorzaak voor kinderen. Artsen spreken van bloedarmoede als de rode bloedcellen te weinig ijzerhoudende moleculen bevatten om de cellen voldoende zuurstof te leveren. Ze bestrijden de aandoening doorgaans door kinderen extra ijzer te geven en na te gaan of ze malaria hebben.
De onderzoekers ontdekten in Malawi echter dat een tekort aan ijzer paradoxaal genoeg enige bescherming bood tegen ernstige bloedarmoede. Dat verklaren de onderzoekers uit de remmende werking van een lage ijzerspiegel op de groei van kwaadaardige bacteriën in het lichaam. Aan de andere kant bleek dat ernstige infectie met bacteriën als Salmonella de kans op bloedarmoede flink verhoogde.
Andere factoren die volgens de studie de kans op bloedarmoede verhogen zijn hiv, besmetting met mijnworm, een tekort aan vitamine A en B12 en erfelijke afwijkingen.