Nieuws - 10 mei 2001

Bacteriën sneller gedood als ze zich goed voelen

Bacteriën sneller gedood als ze zich goed voelen

De ziekteverwekker Listeria bezwijkt sneller onder desinfecterende bestanddelen in zeep als de bacterie zich goed voelt en zich vermenigvuldigt. Dat blijkt uit Wagenings onderzoek voor de zeepindustrie.

Ir. Suzanne Luppens van de leerstoelgroep Levensmiddelenhygi?ne en -microbiologie onderzocht benzalkoniumchloride; een zeepachtige stof die fabrikanten toevoegen aan desinfecterende schoonmaakmiddelen. De stof slaat gaten in de wand van bacteri?n. Elektrisch geladen deeltjes stromen door de gaten weg. Omdat daardoor de ademhaling en de energievoorziening van het organisme stoppen, sterft de bacterie. "Als de bacterie in niet optimale omstandigheden verkeert, zijn er hoger concentraties van benzalkoniumchloride nodig om hem te doden", vertelt Luppens. "De bacterie maakt dan waarschijnlijk allerlei beschermende stoffen aan en schermt zich af van de buitenwereld. Dat maakt hem minder vatbaar voor desinfecterende middelen. Theoretisch kon je dat verwachten, maar nu hebben we het ook aangetoond."

Het Journal of Food Protection publiceerde Luppens' onderzoek. Het onderzoek vormt een onderdeeldeel van haar promotieproject en maakt deel uit van onderzoek van de leerstoelgroep voor de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten. Totdat Wagenings onderzoek leerde dat schoonmaakmiddelen met desinfecterende bestanddelen niet beter werkten dan gewone middelen zag de industrie desinfecterende zeep als een groeimarkt. | W.K.