Wetenschap - 25 juli 2002

Bacterie vernoemd naar Gatze Lettinga

Bacterie vernoemd naar Gatze Lettinga

Postdoc-onderzoeker dr Melike Balk van het laboratorium voor Microbiologie heeft een nieuwe bacteriesoort ontdekt. De bacterie kan onder hoge temperaturen verontreinigingen afbreken. De ontdekker heeft hem vernoemd naar de Wageningse zuiveringspionier prof. Gatze Lettinga.

De bacterie behoort tot het geslacht Thermotoga. Dit zijn warmteminnende bacteri?n die evolutionair gezien een belangrijke plaats innemen en tot nu toe alleen zijn aangetroffen in extreme milieus zoals heetwaterbronnen en olievelden. Balk vond de bacterie in een bioreactor die wordt gevoed met methanol om de natuurlijke zuivering te bespoedigen.

De bacterie heeft de naam Thermotoga lettingae gekregen. Hij is vernoemd naar Lettinga, die een belangrijke wetenschappelijke bijdrage heeft gegeven aan ana?robe omzettingen in bioreactoren.

Een beschrijving van de nieuwe bacterie is verschenen in de International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. Balk heeft hiervoor samengewerkt met ir Jan Weijma van de sectie Milieutechnologie en hoogleraar in de microbiologie prof. Alfons Stams. | H.B.