Nieuws - 31 augustus 2006

Bacterie oorzaak kastanjeziekte

De bloedingsziekte bij paardenkastanjes wordt veroorzaakt door een bacterie uit een groep bekende plantenziekteverwekkers, de Pseudomonas syringa. Dit blijkt uit experimenten waarbij Plant Research International en de Plantenziektekundige Dienst bomen kunstmatig met de bacterie hebben besmet.

De werkgroep Aesculaap, die het onderzoek naar de kastanjeziekte coördineert, had vorig jaar al haar verdenkingen tegen de groep bacteriën uitgesproken op basis van proeven met zaailingen. ‘We hebben een half jaar geleden vijfentwintig volwassen bomen met de bacterie besmet en die vertonen nu allemaal de ziekteverschijnselen’, zegt dr. Arjen Speksnijder van PRI. Hiermee is op klassieke wijze aangetoond dat de groep bacteriën de ziekte veroorzaakt. ‘We hebben nog geen bewijs welk type het precies is, maar mijn intuïtie zegt dat het wel iets nieuws zal zijn’, aldus Speksnijder.
Hoe de bacterie precies in kastanjebomen terechtkomt, is ook nog niet bekend. Duidelijk is wel dat beschadigingen of verwondingen van de paardenkastanjes het risico op besmetting vergroten. Bomen zijn vaak erger aangetast dan ze op het eerste gezicht lijken te zijn. Onder een schijnbaar gezonde bast met maar een klein wondje komt vaak een ernstige aantasting tevoorschijn.
Uit een vorig jaar gehouden inventarisatie bleek dat bijna eenderde van de Nederlandse paardenkastanjes is aangetast door de ziekte. De werkgroep noemt de situatie ernstig omdat op dit moment nog geen goede bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn. In vervolgonderzoek gaat zij kijken hoe de bloedingsziekte te lijf kan worden gegaan. / Gert van Maanen