Wetenschap - 1 januari 1970

Bacterie laat zieke big sneller groeien

De toevoeging van een goedaardige bacterie, die van nature al in varkens voorkomt, beschermt biggen tegen infecties en bevordert ook nog eens hun groei. Dat concludeert Sergey Konstantinov in zijn proefschrift. De bacterie was door de aio zelf ontdekt.

‘Tot voor kort mochten varkenshouders antibiotica gebruiken om hun dieren te beschermen tegen ziekten’, zegt de promovendus. ‘Dat heeft Brussel verboden, en daarom zoeken we naar alternatieven. Mijn onderzoek moet je in die context zien.’
In zijn promotieonderzoek keek Konstantinov naar de kwaadaardige bacterie Escherichia coli K88 – kortweg: ETEC - die via de darmen biggen infecteert, meestal als ze van de zeug worden weggehaald. Konstantinov experimenteerde eerst met koolhydraten die in de darmen de groei van goedaardige bacteriën bevorderen, in de hoop dat die de gevaarlijke ETEC zouden beteugelen. Hij werd niet teleurgesteld.
In analyses bleek vervolgens dat de koolhydraten de groei van een groep nog onbekende bacteriën veroorzaakten. Eén van de organismen, die de onderzoekers Lactobacillus sobrius noemden, bleek in proeven niet alleen de ETEC terug te dringen maar ook de groei van de proefdieren te bevorderen.
‘Ik heb L. sobrius alleen gegeven aan biggen die we met ETEC hadden besmet’, zegt de onderzoeker. ‘De vraag is natuurlijk of de bacterie ook een groeibevorderaar is bij gezonde dieren. Brussel en een bedrijf als Nutreco, die allebei mijn onderzoek hebben gesponsord, willen dat graag weten. Er is nu een aio begonnen om dat uit te zoeken.’ / WK

Sergey Konstantinov promoveert op 27 juni bij prof. Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie.