Nieuws - 3 oktober 2002

Bacterie beschermt bloembollen tegen schimmelziekten

Bacterie beschermt bloembollen tegen schimmelziekten

De bacterie Pseudomonas maakt een eiwitje aan, dat schimmelziekten als Fytoftera en Pythium kan bestrijden. Dat ontdekte Jorge de Souza tijdens zijn promotieonderzoek. Zijn begeleider, dr. Jos Raaijmakers van de leerstoelgroep Fytopathologie, is trots op De Souza's onderzoek. "De Souza heeft dwars door Wageningen UR samengewerkt. Dat maakt deze studie zowel wetenschappelijk interessant als praktisch."

De Souza onderzocht vijf stoffen die door de Pseudomonas worden aangemaakt. "We weten al langer dat de Pseudomonas meerdere stoffen aanmaakt waartegen schimmels en andere parasieten niet zijn opgewassen", zegt Raaijmakers. "De Souza heeft naar een aantal bekende stoffen gekeken, en heeft daarnaast ook een nieuw antibioticum gevonden. Dat bleek een eiwitje te zijn."

Het eiwit was effectief tegen Pythium, een schimmel die wortelrot veroorzaakt. Pythium is ??n van de drie belangrijkste bodemziekten in de bloembollen. De Souza ontdekte dat de nieuw ontdekte stof de levende sporen van de Pythiumschimmel bij de krokus en hyacint doodde, als de Pseudomonasbacterie door de grond was gewerkt of als de bollen erin waren gedompeld. "Het werkte prima", aldus de co-promotor.

"Dat onderzoek hebben we samen met het Plantaardig Praktijkonderzoek in Lisse gedaan", zegt Raaijmakers. "Het fundamentele gedeelte is uitgevoerd in samenwerking met de leerstoelgroep Organische Chemie en het Wageningse NMR-Centrum, die de chemische structuur van het eiwitje hebben opgehelderd." Aan de hand van onderzoek kon De Souza bij Fytopathologie twee genen in het genoom van de bacterie aanwijzen die de bacterie het antibiotisch eiwit laten aanmaken. | W.K.

Jorge de Souza promoveerde op 1 oktober bij prof. Pierre de Wit, hoogleraar Fytopathologie.