Nieuws - 13 september 2011

Babytong geboren in kweekvijver

Gekweekte tong die is opgegroeid in gevangenschap kan zich op natuurlijke wijze voortplanten. Dat merkten onderzoekers van Wageningen UR afgelopen zomer in Zeeland.

tongCAIY7R3X.jpg
Tot dusverre maken Nederlandse tongkwekers gebruik van in zee gevangen tong. Die kunnen zich voortplanten in de overdekte bassins van de tongkwekers. De tweede generatie tong (die in gevangenschap is opgegroeid) doet dat tot dusverre niet of nauwelijks, hoewel de onderzoekers met licht en temperatuur spelen om de natuurlijke omstandigheden na te bootsen.
Vorig jaar zette Wageningen UR kweekvis uit in openluchtvijvers bij het proefbedrijf van de Stichting Zeeuwse Tong in Colijnsplaat. Deze zomer vonden de onderzoekers zeer jonge tong van tussen de 5 en 20 gram in de vijvers – veel kleiner dan ooit is uitgezet in de vijvers. ‘We vroegen ons af of de eerste generatie tong in gevangenschap kwalitatief goed genoeg was om zich voort te planten’, zegt onderzoeksleider Henk van der Mheen. ‘Het antwoord is: ja. Blijkbaar hebben we de natuurlijke omstandigheden niet goed genoeg nagebootst in de overdekte bassins. Zo was het afgelopen winter erg koud – wellicht is dat een belangrijke factor voor voortplanting voor de tong.’ Wageningen Imares wil nu nader onderzoek doen welke factoren bepalend zijn voor de voortplanting.
Voortplanting in gevangenschap is heel belangrijk voor de tongkwekers, omdat ze dan snel groeiende tong kunnen selecteren. Zonder die selectie is de commerciële kweek van tong niet of nauwelijks rendabel.