Nieuws - 4 oktober 2007

Babypoep

1386_nieuws.jpg
Laten we vandaag eens beginnen een leuk weetje dat ik tijdens mijn studie opgepikt heb. Poep is bruin. Poep bestaat voor een groot gedeelte uit darmbacteriën. Toen ik microbiologie volgde, kwam ik er achter dat darmbacteriën niet bruin zijn. De belangrijkste, E. coli, is wit en bij andere bacteriën kom je allerlei kleuren tegen. Maar nergens in het koninkrijk van deze kleine rotzooivreters zien we het fonkelend bruin dat ’s ochtends na de eerste kop koffie zo mooi contrasteert met het stralende wit van de pot. Wat blijkt, de bruine kleur wordt veroorzaakt door dode bloedcellen. Verdomd.
Nu we het toch over poep hebben, als lid van de Wageningse burgerrugbyclub kom ik regelmatig in contact met dat gedeelte van de Nederlandse bevolking dat iedere ochtend om dezelfde tijd opstaat en wiens weekeinde altijd op zaterdag en zondag valt. Inderdaad, de werkende mens. Zodoende beland ik wel eens in een gesprek over dingen waar je als jonge student niet dagelijks mee geconfronteerd wordt: zwangerschappen bijvoorbeeld.
Tijdens het douchen hoorde ik een kersverse vader vertellen dat de bevalling heel natuurlijk was verlopen. Er moesten alleen wat hormonen worden toegediend om de zaak wat te versnellen - zeg maar, wat koffie voor je darmen doet - omdat de baby in het vruchtwater gepoept had.
In het vruchtwater gepoept? Bij mijn weten komt de spijsvertering pas op gang als er eerst gekauwd en geslikt is en dat een ongeboren kind al zo vroeg Tom Cruise-achtige aspiraties krijgt en zijn tandvlees in de moederkoek zet, leek me onwaarschijnlijk. Ik zat er naast, vertelde de trotse vader, ongeboren baby’s kunnen wel degelijk ontlasten. Het is dan niet echt poep, maar een soort appelstroop.
Nou heb ik wel eens gehoord dat poep van je eigen kind niet stinkt (wat mijn eigen vader overigens heftig ontkent), maar om het te gaan vergelijken met appelstroop vind ik wel het andere uiterste. De medische term meconium en vooral de volksterm kinderpek lijken me beter passen bij dit goedje.
Toch maakte die vergelijking iets in me los, want opeens schoot het me te binnen: dode bloedcellen. Een kijkje op Wikipedia wees uit dat dode bloedcellen er geen drol mee te maken hebben, maar toch: hoera voor de microbiologie.