Nieuws - 11 januari 2001

BSE-tests verlopen volgens schema

BSE-tests verlopen volgens schema

ID-Lelystad heeft de eerste week van testen op BSE vrijwel zonder problemen doorstaan. Daarmee is het instituut het enige dat zover is binnen Europa.

Vorige week heeft ID-Lelystad zo'n zevenduizend monsters getest. Op een enkele uitzondering na zijn die binnen de afgesproken 36 uur gereed gekomen. "En bij die uitzonderingen ging het echt om aanloopproblemen", legt woordvoerster Erna Balk uit.

In het laboratorium werken zestig mensen. Daarnaast zijn nog zo'n veertig mensen betrokken bij het onderzoek. Hierbij gaat het om de aan- en afvoer van materiaal, de financi?le afwikkeling of de portier die 's avonds het gebouw open moet doen. Het contract voor het testen van de monsters duurt in ieder geval tot 1 april. ID-Lelystad gaat er van uit dat er daarna nog een verlenging komt met zeker drie maanden.

Als het goed is, komt Brussel in de loop van het jaar naar buiten met de beoordeling van nieuwe testen. Hier zit er ook een bij van ID-Lelystad. Het instituut wil werken met de beste, ofwel de betrouwbaarste test. Is dat hun eigen test, dan hoeft het laboratorium niet te worden omgebouwd. Er verdwijnen vooral een paar stappen uit de test, waardoor sneller duidelijk is of een monster BSE bevat. | L.N.