Nieuws - 30 oktober 2008

BOSEIGENAREN BOEKEN RECORDWINST

Boseigenaren hebben nog nooit zoveel verdiend aan hun bomen als afgelopen jaar. Per hectare bos maakten ze vorig jaar 47 euro winst. Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het LEI.
Nederland telt ruim twaalfhonderd particulieren die een stuk bos van minder dan vijftig hectare bezitten. Het LEI houdt de exploitatie van die bossen sinds 1989 bij. Tot voor kort legden de bezitters er flink geld bij; in de eerste vijf jaar van deze eeuw gemiddeld zestig euro per hectare per jaar. In 2006 werd voor het eerst een kleine plus bereikt van negen euro per hectare.
De gestegen houtprijs is de belangrijkste oorzaak van de toenemende winst. Een kuub hout kost nu bijna 31 euro, twee keer zoveel als in het begin van dit decennium. Door de hoge prijs wordt ook meer gekapt dan gebruikelijk. Ondanks de hoge prijzen kunnen bosbezitters niet zonder de steun van de overheid. Die legde vorig jaar 112 euro per hectare bos bij. Die subsidies worden jaarlijks opnieuw onder de loep genomen.
Overigens verwacht het LEI dat dit jaar minder winst wordt gemaakt. Sinds februari daalt de houtprijs weer. Door de kredietcrisis komt die prijs bovendien verder onder druk omdat er naar verwachting minder wordt gebouwd.