Nieuws - 19 maart 2009

BOKKENBALLEN OP STERK WATER

Bij een ledenvergadering van studentenvereniging Osiris in Leeuwarden komen dinsdag 24 maart twee teelballen op sterk water ter tafel. Op die avond wordt namelijk de derde verjaardag gevierd van Julius Caesar, de mascotte van Osiris en voormalig eigenaar van de testikels.

nieuws_3069.jpg
Sinds het pensioen van Lodewijk in 1998, is Julius Caesar de zesde bok die de functie van mascotte bij Osiris vervult. En die positie brengt een aantal gewichtige taken met zich mee. Zo is Julius altijd aanwezig bij de algemene ledenvergadering. Tijdens zijn binnenkomst staat iedereen op als was hij een rechter. Ook bij open dagen van hogeschool Van Hall Larenstein en bij de introductieweek loopt de bok rond. En verder gaat hij elk jaar mee naar Schiermonnikoog, waar alles in 1989 begonnen is.
Tijdens het Schierweekend van studentenvereniging Demeter uit Groningen werd een bok van het slagersmes gered, zo wil de overlevering. Deze Lodewijk de Eerste werd als mascotte geadopteerd, onder de voorwaarde dat hij gecastreerd werd. Door de fusie van drie hogescholen uit Leeuwarden, Bolsward en Groningen is de mascotte later naar Leeuwarden verhuisd.
De bokcommissie – Bokcie - heeft de eervolle taak om voor Julius Caesar te zorgen. Elke dag krijgt hij voer en water van één van de leden, en alleen zij weten waar de bok zich bevindt. Een geheime locatie is nodig, aangezien het ontvoeren van een levende mascotte zeer verleidelijk is voor andere studentenverenigingen.
Studentenvereniging Usra uit Dronten is in oktober 2006 al eens achter Caesars geheime verblijfplaats gekomen. Samen met zijn gezelschapsdame Marie-Louise is de bok toen ontvoerd. Dat leidde meteen tot nageslacht, want de jonge Caesar was nog net niet gecastreerd en de ontvoerders hielden de twee niet gescheiden. Vijf maanden later was studentenvereniging Osiris twee lammetjes rijker. Die zijn bij de eigenaar van het oude geitenweitje gebleven en Caesar is verplaatst naar een nieuwe stek.
‘Hij is een echte bok: af en toe erg lastig en hij doet wat hij zelf wil. Ook is het een lekkerbek. Groente eet hij niet, maar geitenbrokken wel’, aldus bokkenmelkfunctionaris Femke Roelofsma van de Bokcie. Bokkenmelk is het inauguratiedrankje van Osiris, dat voor de introductieweek en de jaarvergaderingen wordt gemaakt. Het recept is topgeheim; alleen de Bokcieleden kennen het. Het gerucht gaat dat Julius Caesar ook een bijdrage levert, maar de Bokcie wenst daar geen mededelingen over te doen.