Organisatie - 5 februari 2009

BIERDOPJE IN JE SNOWBOOT

Het kost maar 350 euri en je krijgt een leuke foodbox op de koop toe.
De Studentenwintersport – kortweg StuWi – is niet voor niks populair onder Nederlandse studenten. Dit jaar stapten er ruim duizend in de bus naar Valmorel in Frankrijk, onder wie 99 Wageningers. Ze vermaakten zich met snowballwars, reetsleeën en snowboarden. Want skiën is ‘zó prehistorisch’.

achtergrond_0_186.jpg
Zaterdag 24 januari, 9.30 uur. File. Op tien kilometer van het Franse bergdorpje Valmorel staat het muurvast. Ronkende bussen, volgepakte auto’s en rokende reizigers die naar de top turen. ‘Boven staat een hele rij met bussen die nog sneeuwkettingen moeten omdoen’, vertelt een groepje Wageningse studenten dat de berg afwandelt. Of we ook naar Valmorel gaan, willen ze weten. ‘Nou, pas dan maar op, daar zitten deze week ook duizend Nederlandse studenten.’ Uren later, als de gevolgen van een ongeluk tussen een klein bestelbusje en een touringbus zijn opgeruimd, bereiken de Wageningers hun eindbestemming.
De sfeer is er niet minder om. De eerste flesjes Jupiler komen uit de tas, koffers doen op straat dienst als verkleedhokje, de skibroek gaat aan. Ze zijn klaar om wat pistes af te dalen. Bij de verhuur van de skimaterialen is het ondertussen dringen geblazen. Sommigen staan bijna twee uur in de rij. Sneeuwballen vliegen door de lucht. Als echter om half zes – zoals afgesproken - de sleutels van de appartementen niet klaarliggen, slaat hier en daar het plezier om in chagrijn. Bah, wat een nutteloze dag, alleen maar wachten, moppert een meisje tegen haar vriendin.

Zondag 25 januari, 8.30 uur. Langzaam schuift de skilift naar de zonnige top. Een student gekleed in een groene StuWi-trui met capuchon, strompelt uit de lift en voelt aan zijn snowboot. ‘Waarom doet ‘ie zo’n pijn?’ Hij trekt de schoen uit voor een grondige inspectie. ‘Ja hoor!’, gromt hij half opgelucht als hij een bierdopje uit zijn schoen opvist.

Maandag 26 januari, 20.00 uur. Christiaan Donkelaar van de sportraad DSSF uit Delft komt terug van de discotheek en kwakt vijf karaoke-dvd’s op de tafel van het werkappartement van de StuWi-organisatie. ‘Hoe blij kun je mensen maken met vijf dvd’s?’, zegt hij tevreden. De karaoke was meer dan een succes, vindt hij. ‘De verzoekjes waren niet bij te houden.’
Voorzitter Hijl knikt, maar zit al met zijn hoofd bij het volgende onderdeel: zo meteen begint de ‘appartementenronde’. ‘Vraag hoe de busreis is bevallen en of er klachten zijn over het lange wachten op dag één. Er zijn ook klachten over geluidsoverlast binnengekomen, over mensen die blikjes bier van het balkon af gooien en dat soort dingen.’
Aniek Rooderkerken van sportraad Musst uit Maastricht neemt enkele ‘Maastrichtse appartementen’ voor haar rekening. In huize ‘Maastricht Biertje Vrienden’ zitten vijf Duitse UM-studenten. Het licht is uit. ‘Hallo?’, probeert Aniek. ‘Mmmm’, klinkt het vanuit een bed. Dominik Senk is wakker. ‘We wilden even een half uurtje bijslapen, maar dat was twee uur geleden.’ Op de tafel staan lege flesjes bier, lege borden. ‘Of we klachten hebben? Zaterdag hebben we lang op de sleutel moeten wachten, maar over het algemeen is de organisatie perfect.’ En de prijs – maximaal 350 euro – noemen ze een koopje. ‘Voor een skipas ben je normaal al veel geld kwijt. En al die extra’s, zoals een foodbox, dat hadden we niet verwacht.’ De vijf hebben het skigebied al uitvoerig verkend, ook off-piste. En de Nederlandse après-ski? ‘Tja, niet zoveel anders dan de Duitse.’ Alleen vinden ze moeilijker aansluiting. ‘Als je iemand aanspreekt in het Engels schrikken ze en krijg je antwoord in het Nederlands’, zegt Senk. ‘Misschien is het een idee om nog een borrel voor de internationale studenten te organiseren, want ook vanuit Wageningen zijn er veel buitenlanders, een paar Spanjaarden en iemand uit Israël’, zegt Marije Blanken, secretaris van de StuWi uit Eindhoven, die inmiddels is aangeschoven. ‘Een borrel voor internationale studenten? Dat zou cool zijn, we zouden zeker komen’, reageert Lena Piepmeier uit Duitsland even later in een ander ‘Duits’ appartement.’ Ook dit groepje merkt dat de Nederlanders ‘samen klitten’, maar dat drukt de pret niet.

Woensdag 28 januari, 21.00 uur. Bierestafette in discotheek Le Before & L’After. Het is druk en warm; 32 teams van telkens vijf mensen nemen het tegen elkaar op. Team Bodemloze Vaten wint als eerste. Luid gejuich als de vijfde zijn bekertje leeg heeft en op zijn hoofd zet. Er zijn opvallend veel studenten uit Eindhoven hier, en het is zoeken naar mensen van andere universiteiten, zoals Wageningen. Oud-student Bob uit Eindhoven heeft wel al Wageningers ontmoet: ‘Mijn vriendinnetje, nou ja vriendinnetje, zeg maar scharrel deze vakantie, studeert in Wageningen. Wacht, wat was haar naam ook alweer?’ Ook bouwkundestudent Ralf uit Eindhoven kent er een paar: hij deelt zijn appartement met ‘Pim, Paulien en Wim. Kom anders maar langs morgen, hier heb je mijn nummer’.

Donderdag 29 januari, 19.15 uur. In de ‘uitgaansstraat’ van Valmorel tussen een restaurant en café bevindt zich de ingang van - alweer - een appartementencomplex. Op de bovenste verdieping heeft een groepje van acht studenten uit Eindhoven en Wageningen net een bord pasta achter de kiezen. Een monopolyspel staat uitgestald bij de zithoek, klassieke muziek speelt op de achtergrond. Paulien, student Gezondheid en maatschappij uit Wageningen, is de enige vrouw in dit gezelschap en heeft net een tweedagengriep achter de rug. Ze moest daarom verstek laten gaan afgelopen dinsdag tijdens de snowballwars – een spel waarbij telkens twee teams elkaar proberen uit te schakelen met sneeuwballen. ‘Het leukste tot nu toe’, vinden haar tijdelijke huisgenoten.
Wanneer Pim vertelt dat hij Milieutechniek in Wageningen studeert, klinkt het: ‘Ben je dan ook milieubewust? Geen plastic in de groenbak gooien en zo?’ De Jager: ‘Ja, duh, ligt nogal voor de hand dat je geen plastic in de groenbak gooit. Je moet eerder moeite doen om het er wel in te gooien.’ Met de gevolgen voor het milieu zijn de studenten op skivakantie in ieder geval niet bezig. De Jager droogjes: ‘Dan zorg je toch dat je hoog genoeg gaat skiën, daar staan vanzelf geen bomen meer. Nee, ik ben best voor meer milieutax op vliegreizen, maar ik ga niet de wintersport afzeggen vanwege het milieu.’ De anderen knikken instemmend. De combinatie sneeuw, goede pistes, de goede ligging en de lage prijs maken de reis aantrekkelijk.
Wim, afgestudeerd aan de TU in Eindhoven en nu mee met de Wageningers, is voor de tweede keer op wintersport: snowboarden. ‘Ik heb heel veel bijgeleerd, ik kan mijn board nu fantastisch onder controle houden’. Behalve in de sleeplift, grinnikt bouwkundestudent Ralf uit Eindhoven. ‘Ja, maar die dingen zijn ook gemaakt voor skiërs en skiën is zó prehistorisch.’

Vrijdag 30 januari, 13.00 uur. Met een rotvaart komt een skiër tot stilstand bovenop een paar ski’s. ‘Zo, jij doet zeker mee met de kleine slalom’, concludeert iemand droog. ‘Wie heeft er nog geen rugnummer?’ roept Joyce Bouwens, voorzitter van het Nederlandse Studenten Skikampioenschap. Vanmiddag vindt het onderdeel slalom plaats. Vijfenzestig waaghalzen hebben zich ingeschreven. De laatste wedstrijdverzekeringen worden ingevuld en iedere deelnemer kan een passende helm uitzoeken. Het is opvallend rustig op de piste en de combinatie veel zon, weinig wind voelt haast voorjaarsachtig aan. ‘Doet Marije nog mee?’, vraagt Bouwens die haar lijst met inschrijvingen controleert. ‘Nee, maar mag ik haar plaats innemen?’, reageert Tim Mohlmann, bestuurslid van de sportraad Thymos uit Wageningen. Hij komt net aan. Het kan, maar een oefenrit zit er niet meer in. ‘Geen probleem’, vindt Mohlmann.
UCM-student Christel van Dael uit Maastricht staat al klaar. ‘Nee, ik heb niet extra geoefend, ik zie wel hoe het gaat.’ Van Dael eindigt uiteindelijk als tweede in de grote slalom. De Maastrichtse IB-student Jörg Kattner eindigt bovenaan bij de mannen. Ook Anique Rooderkerken, die meedoet aan de kleine slalom, heeft niet meer geoefend. ‘In het slechtste geval word ik elfde, dus als je er niet bijschrijft dat er elf inschrijvingen zijn voor de dames, dan klinkt dat best goed.’
Later die dag vertelt een trotse – niet meer al te nuchtere - student in de gondellift dat hij tweede is geworden tijdens het kampioenschap. ‘Ja, vertel wel even het hele verhaal’, wijst een vriend hem terecht: ‘Je was tweede bij de kleine slalom, waar maar vier mannen meededen en eentje werd gediskwalificeerd omdat hij viel.’ Het mag de pret niet drukken. Trots toont hij zijn medaille die hij om zijn hals heeft hangen en zingt: ‘Voulez vous coucher avec moi, ce soir’. WAT IS STUWI?
De Studentenwintersport werd voor het eerst georganiseerd in 2002, op initiatief van de Avalanche Boarders, de wintersportvereniging van de Technische Universiteit in Eindhoven. Destijds gingen 66 studenten mee naar Praloup in Frankrijk. Een jaar later werd de reis omgedoopt tot StuWi. De sportraden van Eindhoven, Groningen, Enschede, Wageningen en Nijmegen organiseerden samen een reis voor 530 studenten.
In 2004 sloot Maastricht zich aan en sinds 2006 nemen ook Tilburg, Delft en Leiden deel aan deze jaarlijkse reis. Vorig jaar kwam Utrecht er als laatste bij. Dit jaar passeerde StuWi voor het eerst de duizend inschrijvingen.