Nieuws - 30 oktober 2008

BESTRIJDING VAN ENE MALARIAMUG HELPT ANDERE

Ge├»mpregneerde klamboes en geurvallen ter bestrijding van malariamuggen zijn minder succes┬Čvol dan aanvankelijk gedacht. De klamboes schakelen met succes malariamuggen uit van de soort Anopheles gambiae, maar zorgen voor een toename van een andere soort.
De in Wageningen gepromoveerde entomoloog dr. Krijn Paaijmans meldt binnenkort in Acta Tropica wat voor gevolgen dit heeft voor de nakomelingen van de muggen. Hij ontdekte in Kenia dat de belangrijkste overbrenger van malaria in Afrika, Anopheles gambiae, de ontwikkeling van Anopheles arabiensis onderdrukt. Larven van beide malariamuggen zitten vaak in dezelfde plas of poel. De gambiae-larve onderdrukt daar de ontwikkeling van de arabiensis-larve.
Het specifiek lokken en doden van de eerste malariaoverbrenger leidt daarom onbedoeld tot een snellere groei van de tweede mug, constateert hij. Zijn resultaten komen overeen met die van een Engelse onderzoeksgroep, die de interactie tussen de twee malariamuggen in het laboratorium onderzocht.