Organisatie - 14 mei 2009

BAND MET CHILI STEEDS INNIGER

De president van Chili, Michelle Bachellet, brengt eind mei een driedaags staatsbezoek aan Nederland. Op 27 mei komt ze met koningin Beatrix naar Wageningen. De Chileense ministers van landbouw en onderwijs en de president van het Chileense NWO komen mee om overeenkomsten met Wageningen UR te ondertekenen.

Door inspanning van dr. Peter Zuurbier van de Latin America Desk is de Chileense overheid bekend geraakt met het Wageningse onderzoek. Zuurbier was medeorganisator van verschillende conferenties en workshops met Wageningse inbreng over landbouw, voeding en bio-energie in Chili. Sinds 2007, toen Wageningen UR een overeenkomst tekende met Conicyt, de Chileense organisatie voor wetenschap en technologie, is de samenwerking verder uitgebouwd met onderzoeksprojecten. Inmiddels is Wageningen UR voor de Chileense overheid de preferred partner op verschillende onderzoeksterreinen. Chili is de grootste fruitexporteur ter wereld. Het land wil zijn marktpositie versterken via een betere productkwaliteit en variatie aan agrarische producten. Daarom werkt Wageningen UR samen met INIA, het Chileense instituut voor landbouwkundig onderzoek, aan een Center for Advanced Horticulture Studies. Ook werkt het RIKILT samen met de Chileense inspectiedienst SAG om de voedselveiligheid te vergroten, met bijzondere aandacht voor dioxines in fruit. Het LEI legt de Chileense partners uit hoe de Europese richtlijnen voor voedselkwaliteit in elkaar steken en de Wageningse plantenwetenschappers geven hun ervaringen met resistentieveredeling en consumentgerichte veredeling door aan hun Chileense partners. Een tweede speerpunt zijn de biobrandstoffen, waarbij Wageningen in Chili voortborduurt op de samenwerking met het Braziliaanse onderzoeksinstituut Embrapa. AFSG werkt samen met de Universiteit van Chili en de Chileense oliemaatschappij ENAP om ethanol uit hout te verkrijgen. Er gaat een gezamenlijk onderzoek van start naar het energiegewas jatropha en de Social Sciences Group werkt met de Universiteit van Chili aan een beleidsstrategie voor de biobrandstoffen. Tijdens het bezoek gaat Wageningen UR een overeenkomst aan met het Chileense ministerie van landbouw om de capaciteitsontwikkeling in Chili te versterken. Met de onderzoeksorganisatie Conicyt worden afspraken gemaakt om de uitwisseling van onderzoekers in het voedingsonderzoek te versterken. Concreet gaat het om beurzen voor Chileense promovendi en studenten ter waarde van vier miljoen euro.