Organisatie - 12 februari 2009

BALKENENDE BEZOEKT WUR-KANTOOR IN BRAZILIË

Premier Balkenende komt begin maart, tijdens zijn staatsbezoek aan Brazilië, langs bij het Latin America Office van Wageningen UR nabij Sao Paulo. Hij laat zich daar informeren over biobrandstoffen door dr. Peter Zuurbier en dr. Jos van de Vooren.
In een voorbereidende notitie gaat Zuurbier in op de vraag of de productie van biobrandstoffen in Brazilië bedreigend zijn voor de wereldvoedselvoorziening en de Amazone. Daarbij maakt hij onderscheid tussen de teelt van suikerriet, waaruit bio-ethanol wordt gewonnen, en de sojateelt voor de productie van biodiesel.
De teelt van suikerriet tast de Amazone niet aan, concludeert Zuurbier, want het teeltgebied ligt in het zuiden van Brazilië, tweeduizend kilometer verwijderd van het tropisch regenwoud. Hij verwacht dat Brazilië de productie van suikerriet - nu zo’n 7,5 miljoen hectare - de komende vijf jaar zal uitbreiden met nog eens 4 miljoen hectare – vergelijkbaar met het oppervlak van Nederland. De extra bio-ethanol die dat oplevert is deels voor binnenlands gebruik en deels voor de export. Dit tast de voedselvoorziening in Brazilië niet aan, aldus Zuurbier. Hij wijst wel op een dilemma: door de mechanisatie van de suikerrietteelt, die goed uitpakt voor het milieu, verliezen 160 duizend rietsuikerkappers hun baan in de staat Sao Paulo.
Voor de teelt van soja, waaruit onder meer biodiesel wordt gewonnen, ligt de situatie anders. Het teeltgebied ligt tegen het Amazonegebied aan. Zuurbier beveelt gezamenlijk onderzoek aan met Braziliaanse partners om andere grondstoffen voor biodiesel te zoeken.