Nieuws - 11 december 2008

BACHELOR INGEDEELD IN SEMESTERS

De raad van bestuur van Wageningen UR heeft positief geoordeeld over het onderwijsplan Towards Flexibility. Als de medezeggenschap instemt, krijgen bachelorstudies vanaf 2010 een semesterstructuur en een indeling in majors en minors.

De veranderingen in de structuur vergroten de uitwisselingsmogelijkheden met andere universiteiten, ook in het buitenland, legt rector prof. Martin Kropff uit. Voor Wageningse studenten betekent dit dat ze makkelijker minors en stages in het buitenland kunnen doen. En het voordeel voor de universiteit is dat studenten van buiten kennismaken met Wageningen als ze hier een minor volgen. ‘Vervolgens besluiten ze misschien om hier de master te doen’, aldus Kropff.
Door de minors onder te brengen in vaste periodes wordt het makkelijker een set samenhangende vakken binnen een minor te volgen, meent de rector. Enthousiast is hij ook over de bachelorthesis. ‘We vinden het belangrijk dat er al voor de master ervaring wordt opgedaan met het schrijven van een thesis en onderzoek doen.’
Een stuurgroep bracht na brede discussies in september een rapport uit, waarna half november een advies van het onderwijsinstituut (OWI) volgde. Het aanvankelijke idee van de stuurgroep om brede bachelors te maken, kreeg veel kritiek en haalde het niet. Verder wilde de stuurgroep 30 ECTS-studiepunten (een half jaar) aan de minor toekennen, maar volgens het OWI sluiten minors van 24 studiepunten beter aan bij het huidige roostersysteem. ‘We maken dus nog niet de volledige sprong, maar willen eerst uitvoeren en leren voor we verder gaan’, zegt prof. Pim Brascamp van het OWI, die aan de wieg stond van het plan.
Het midden van het academisch jaar wordt flexibeler, zodat studenten van buiten makkelijker kunnen instromen. Daarnaast moeten de opleidingen een blok van vier maanden vrij roosteren voor de vrije keuze, die kan bestaan uit een minor hier of elders, of uit een stage.
Opleidingsdirecteur dr. René Kwakkel vertelt dat Dierwetenschappen zelfs twee van zulke blokken wil inroosteren met behulp van distance learning modules. ‘We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk ruimte voor de vrije keuze te creëren. Grote delen van de gedachtelijn uit Towards Flexibility zitten al in ons programma verwerkt. Daardoor is het bij ons relatief makkelijk om de structuur te veranderen. Voor opleidingen waarbij de vakken relatief versnipperd worden gegeven over het tweede en derde jaar, wordt het denk ik wel heel lastig.’
Ook Brascamp verwacht dat het voor sommige opleidingen nog een ‘monnikenkarwei’ wordt. Kropff: ‘Daarom moeten we ook rustig de tijd nemen om het plan stap voor stap te implementeren.’ De kosten daarvoor, ruim een miljoen euro, moeten binnen de begroting van het OWI worden gevonden. De Studentenraad en de Gezamenlijke Vergadering moeten zich nog over het voorstel uitspreken.