Nieuws - 7 maart 2002

Azotobacter

Azotobacter

De dispuutsruimte van studentenvereniging SSR-W is een hok bovenin het gebouw. Als er mensen binnen zijn, moet je eerst op de deur kloppen voordat je naar binnen mag. In de kamer, met aan ??n kant een schuin dak en een raam, staan een paar oude banken en tafels en in de hoek hele kleine bar. Op de banken en aan de bar hangen zo'n twintig jongens en meiden met een biertje of een borrelglaasje in de hand. De ruimte is spaarzaam verlicht en er branden kaarsen die in lege jeneverkruiken zijn gestoken. Een kratje Bavaria staat op de grond en een fles Zeer Oude Jenever van Bols op een tafel. Aan de jenever te zien wordt hier geborreld door het dispuut Azotobacter. Het is hun huisdrank.

Dit dispuut bestaat in ieder geval al vanaf 1941 en zou het oudste dispuut van Wageningen zijn. De azotobacter blijkt een bacterie te zijn. "Hij bindt stikstof en is betrokken bij de ontwikkeling van het leven op aarde. Eigenlijk symboliseert hij het begin van alles", legt Geerten Merkens uit. Geerten is assessor, ofwel toegevoegd bestuurslid van Azotobacter, naast de preses (voorzitter), abactis (secretaris) en fiscus (penningmeester). De dispuutsruimte heet eigenlijk de kringenkamer. Die naam stamt nog uit het gereformeerde verleden, toen hier de bijbelkringen werden gehouden. De aanwezigen zitten er vanavond tamelijk rustig met elkaar te praten. Regelmatig loopt er iemand naar de grote tafel om zijn borrelglas met jenever te vullen. Anderen open een flesje bier met een ander biertje of op de rand van het krat.

Drie muren van de kringenkamer worden gesierd door wapens van disputen van de vereniging. Het zijn er zes. "Maar we erkennen elkaar niet hoor", grapt abactis Henk Brouwer. Hij wijst op het wapen van Azotobacter. Het bevat een kroontje dat de koninklijke erkenning symboliseert en een paar gekruiste degens.

Waarom is het dispuut nou eigenlijk hier? Geerten: "Over het algemeen vergaderen we hier eens in de paar weken. We borrelen iedere week, meestal bij een dispuutslid thuis. Maar omdat het mijn beurt was om een borrel te geven en ik nu in het bestuur van SSR zit, zitten we hier." Waar ze over vergaderen, wil hij noch Henk noch fiscus Ronald Groen vertellen. "We disputeren tot in het treurige toe", zegt Geerten met een ironische glimlach. Henk vindt dat die vergaderingen eigenlijk niet zoveel voorstellen. "We gaan in het weekend ook wel samen op stap. Het belangrijkste van een dispuut is dat je met mensen samen bent waar je goed mee op kunt schieten. Daarom worden nieuwe leden ook gevraagd."

Later laten Anouschka Hof en Eva Mos wat meer los. "Belangrijk zijn in ieder geval de notulen", zegt de kortharige Eva. "Hele conversaties worden in het schrift opgeschreven." Lezingen zouden ook deel uitmaken van een vergadering. Anouschka: "Het onderwerp mag je zelf kiezen. Vaak zuig je ter plekke wat uit je duim, maar soms heeft iemand echt iets voorbereid. Het gebeurt wel dat we om zes uur 's ochtends pas halverwege de agenda zijn. Maar serieuze dingen, waar je het echt over moet hebben, bespreek je op borrels." "Het gaat op een vergadering ook om ad rem reageren", vult Eva aan.

Verschillende dispuutsleden hebben ??n van de shirts van het dispuut aan. Eva heeft vandaag een donker shirt met een witte kraag aan met HEWDHD AZOTOBACTER, wat staat voor Het Eerste Wageningse Dispuut Het Dispuut. Op het T-shirt van Anouschka zit computerspelheldin Lara Croft bovenop een jeneverkruik. Ze draagt net als Geerten een fluwelen baret met een witte harige pluim. Het is de verenigingsbaret met de kleuren paars, groen en zilver. Aan de binnenkant is een azotobacter geborduurd, die lijkt op twee rondjes boven op elkaar met twee voelsprieten. "De baret moet je zelf maken. Je bent er dan ook best trots op", zegt Anouschka.

Om twaalf uur gaan de dispuutsleden in een kring staan met een borrel in de hand en heffen onder leiding van de preses een onverstaanbaar lied aan om de nieuwe dag te vieren. Hierna nemen ze een slok jenever. "Mmmmm", klinkt het uit verschillende monden bij het nemen van de eerste slok. De dag is weer goed begonnen.

Yvonne de Hilster, foto Guy Ackermans