Nieuws - 13 maart 2008

Avondje biologisch dronken worden

Amper een jaar geleden diende SLAG nog een petitie in. Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp moest milieuvriendelijker en duurzamer worden. Maar de tijd van actievoeren lijkt voorbij. Samen met studentenvereniging Arboricultura verzorgt de strijdgroep voor duurzaamheid op dinsdag 11 maart een avondje bierproeven. Biologisch bier, dat dan wel.

Een wanhopige poging om populair te worden? Het lijkt er wel op. Bijna de helft van de SLAG-leden drinkt zelf totaal geen alcohol en zelfs de barvrouw drinkt eigenlijk nooit. Maar de ervaren bierzuipers die op het evenement afkomen hebben daar geen moeite mee. Biologisch of niet, een biertje gaat er altijd wel in. Daarbij, verantwoord dronken worden is ook wel een keer leuk.
In totaal worden vijf verschillende bieren geproefd. Erg eenduidig zijn de testers daarbij niet. Volgens Robin - naar eigen zeggen een kenner - heeft de Pinkus Hefe Weizen een flauwe, waterige nasmaak, terwijl Maarten de afdronk juist lekker licht vindt. Het Belgische biertje Gagelaar krijgt de meeste stemmen. Al is het bier op basis van hop in combinatie met gagel lang niet bij iedereen geliefd. De Pinkus Speciaal wordt het slechtst beoordeeld.
Niet iedereen waagt zich overigens aan verantwoorde biertjes. Ook het synthetische bananenbier loopt fantastisch. Erg onderscheidend is het biologisch proeven sowieso niet. Robin krijgt – wederom naar eigen zeggen - van elk soort bier wel zin in seks, maar de Tilburger weet uit ervaring dat alcohol zijn prestaties remt. Na een half uur drinken barsten, ook met biologisch bier, de roddels los en gaan de overige gesprekken gewoon over poep en pies.
Slechts één deelnemer vindt dat het biologische bier echt een meerwaarde heeft. Desalniettemin spreekt organisator Judith, zelf aan de ranja, van een geslaagde avond. ‘Toch weer een beetje reclame voor een betere wereld.’ Proost!